Svineproducenter har i dag store udfordringer med at afsætte smågrise på det europæiske marked.

Særligt udbruddet af afrikansk svinepest i tyske vildsvin samt Corona har forværret eksportmulighederne. Som en konsekvens heraf falder prisen.

Det er derfor en nødvendighed for svineproducenter at kigge ind i egen produktion og undersøge, hvordan bundlinjen kan optimeres, eller hvordan man kan afsætte overproduktionen af smågrise. Slagtesvinestaldene er et væsentligt sted at sætte ind for at maksimere både produktion og bundlinje. Der er særligt to måder, hvorpå man kan optimere sit slagteflow. Den ene tilgang er at skifte til 12-ugers drift, og dermed øge antallet af svin, der kommer gennem produktionen. Den anden tilgang er, at man vælger at bibeholde sin 13-ugers normaldrift, og i stedet fokuserer på at maksimere produktionen ved at øge antallet i stierne.

Øget belægning udløser også en potentiel risiko

Det er dog ikke uden risici at øge belægningen. Hvis svineproducenterne øger belægningen i deres produktion, og dermed får flest mulige svin igennem eksisterende stalde, er der samtidig en forhøjet risiko for, at effektivitetstallene vil falde. Der er ikke noget datagrundlag for dette fra Seges' side af, men det er praktiske oplevelser fra staldgangen. Sammen med effektivitetsnedgangen skal man også være opmærksom på dyreværnsloven, så man ikke kommer på kant med den.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind