Lyt til artiklen:

Jingle Balls - det er ornerne der giver de største gaver

00:00
Hastighed: ???x
04:47

Cevas svineteam har lavet en podcast-serie: Griseriet, om udfordringerne i svineproduktionen. Griseriets julespeciel hedder meget passende Jingle Balls, og handler om ornens fysiologi, fodring og håndtering, og hvordan vi får klokkerne til at ringe i stalden.

Jingle Balls er i skrivende stund blevet aflyttet knap 100 gange. I jule-podcasten har vært Henrik Bech Pedersen besøg af chefforsker Gunner Sørensen fra Seges i selskab med dyrlæge Henrik Balleby fra Ceva. Nedenfor bringer jeg et uddrag af podcastens råd fra eksperterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lyt eventuelt selv med her

rich-media-2
Podcasten Griseriets julespeciel handler om ornens fysiologi, fodring og håndtering, og hvordan vi får klokkerne til at ringe i stalden. Figur: Ceva.

Foder der fremmer klokkeværket

Dansk super-genetik giver hurtigt voksende og slanke dyr. Men hos avlsdyr ønskes en langsommere vækst, for at optimere holdbarhed og produktivitet. Derfor anbefaler eksperterne i podcasten, at ornerne vokser op på poltefoder med reduceret protein. Når ornerne er klar til at møde på arbejde i løbestalden, er anbefalingen at de skal over på et fiberrigt drægtighedsfoder, for at balancerer mæthed og foderstyrke. Foderstyrken bør ligge mellem 2,5-3 foderenheder pr dag.

Man kan godt kræse lidt om ornerne ved at optimere foderblandingen for at forbedre sædproduktionen, ved at kigge på indholdet af fedtsyrer og vitaminer. Men ornerne på langt de fleste bedrifter er trods alt kun til for at muntre søerne op, og ikke til det hårde slæb med bedækning.

rich-media-3
Der er julestemning i Griseriets studie, og det skal der også være i stalden, mener Gunner Sørensen fra Seges. Foto: Ceva.

Lugten i jule-bageriet spreder effektivitet og glæde

Ornernes vigtigste job er at bage på søerne og muntre dem op med lugt og adfærd. Derfor er søernes opstaldning nu også ændret sådan, at ornerne placeres foran søerne mod i gamle dage, hvor de gik bagved søerne. Det er lugt og feromoner der giver den bedste stimulans til søerne. Feromoner er signalstoffer dyrene udskiller. For at få den rigtige feromoneffekt, er det vigtigt at (jule-)stemningen er i top i stalden. Ornens feromoner giver en høj udskillelse af oxytocin, det får børen til at trække sig sammen og hjælper sæden med at komme op til ægcellerne. Det giver ensartet kuldstørrelse og højere drægtighedsprocenter.

Men er det kun nødvendigt at ornen er i kontakt med soen ved løbning? Det er stadig lidt usikkert. Nye undersøgelser tyder dog på, at hvis man får en ny orne foran søerne efter inseminering, kan det øge sædens absorption og funktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Adfærd der får alarm-klokkerne til at kime

Orner kan blive for dovne, støvede og uinteresseret i søerne, og så skal de skiftes ud med friske, unge og virile dyre. Orner er store, men intelligente dyr der, og når hormonerne spiller, kan de være potentielt farlige og aggressive. Derfor anbefaler eksperterne at træne dem som en hund med stemme og godbidder. Det kan dog godt være et problem når der skal vaccineres, for det anbefales at ornerne får de samme vacciner som både søer og polte, og det kan være en hel del. Ornerne kommer jo forbi alle søerne, derfor er det vigtigt, at de genbehandles hvert halve år. Podcast-panelet råder til at skifte farven på kedeldragten, når der skal vaccineres, for at ornen ikke kommer til at forbinde dig med stik og ubehag.

Ornerne kan være også være hårde ved søerne, så anbefalingen er aldrig at lukke dem sammen, og kun have ornekontakt udefra. Man skal have et ordentligt program for brunstkontrol, for det at have fede, dvaske orner sammen med søerne er håbløst umoderne.

Hvis uheldet er ude og to orner kommer op at slås, så skal man endelig ikke prøve at gå imellem dem. Her er en kraftig vandslange eller højtryksrenser med koldt vandt den bedste løsning. Desuden anbefaler eksperterne at have en plan for hvad man gør, også hvis der en orne som skal aflives. Det er store dyr som kan være svære at aflive i første forsøg.

Viden direkte til landbruget i en travl tid

Det er medicinal-firmaet Ceva der står bag podcasten Griseriet. Der er foreløbig lavet fem episoder, som har haft knap 800 aflytninger i alt. Jingle Balls har været afspillet næsten alle dage siden udgivelsen og udgør knap 100 aflytninger. Siden den første udgivelse i august er Griseriet blevet afspillet ni ud af ti dage, hvilket Ceva er meget tilfredse med, og der er flere episoder på vej.

- Da både dyrlæger og landmænd har en travl hverdag, der ikke efterlader meget tid til for eksempel at læse mails, så blev løsningen en podcast, som der kan lyttes til enten fra praksisbilen eller mens man løber søer i løbeafdelingen, siger produktchef hos Ceva, Anja Vallø Kibsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt for os at være en samarbejdspartner for landbruget frem for en klassisk sælger. Vi har alle i Cevas svineteam, på den ene eller den anden måde, en fortid, der inkluderer staldgangen. Vi har selv stået der, og kender mange af de udfordringer, man møder derude. Vores primære fokus er derfor at forsøge at gøre livet lettere for henholdsvis dyrlæger og landmænd, med kundetilpassede løsninger, slutter Anja Vallø Kibsgaard.