Lyt til artiklen:

Tyske svinebønder bløder

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Den tyske landbrugsminister Julia Klöckner undersøger mulighederne for økonomisk til svineproducenterne, på grund af den spændte situation på svinemarkedet. CDU-politikeren sagde på et krisemøde med forbundsstaterne, at industrien og EU-Kommissionen i øjeblikket arbejder sammen for at finde løsninger.

Men endnu er der ingen officielle udmeldinger om, hvordan man kan stabilisere markederne, reducere slagtepuklen, og hvordan landet kan hjælpe til de hårdest ramte svineproducenter. Dog lyder der meldinger om finansiel støtte til svineproducenter og støtte til privat oplagring af svinekød fra januar, skriver Agrarheute.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En pukkel af slagtesvin venter forude

Det er ikke kun slagtesvineproducenterne der lider, det er i høj grad også smågriseproducenter, slagterier og kødforarbejdningsindustrien. Markedet er stadig præget af for stort udbud og vedvarende fald på prisen for svin og kød.

Hovedårsagen til krisen i Tyskland er blokering af eksport af svinekød til tredjelande på grund af afrikansk svinepest.

Interesseorganisationen for svineproducenter (ISN) mener, at selvom der går med små skridt i den rigtige retning, og slagtekapaciteten øges, er problemet ikke løst. Der venter et kæmpe bjerg af svin som vil ramme markedet i nærmeste fremtid.

Bedste scenarie er stabile, men lave priser

ISN advarer om at problemet kan ses i hele Europa. Svinepriserne er i øjeblikket særlig lave i Tyskland og Belgien. Kødproducent-foreningen i det nordvestlige og østlige Tyskland (VEZG) rapporterer om kraftigt fald i efterspørgslen fra restauranter og kantiner, og der forventes ingen forbedring i de kommende uger. En yderligere stramning og lockdown er der ligeledes risiko for i nærmeste fremtid, på grund af corona.

I den kommende uge kan der derfor højst forventes stabile priser. På grund af usikkerheden hos nogle markedsdeltagere kan yderligere rabatter imidlertid ikke udelukkes, rapporterer VEZG.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svinepriserne forbliver på 1,19 euro pr kg

Svinepriserne forbliver uændret lave i den nye slagtuge, siger VEZG. Det er det laveste niveau siden januar 2011.Antallet af grise, der er registreret til slagtning i den kommende uge ligger meget højt på 334.000 dyr. Det er 21 procent mere end i den foregående uge, hvor der blev slagtet 275.100 svin. Den gennemsnitlige slagtevægt er 100,9 kg.

Efter de tidligere prisnedsættelser har det tyske marked for smågrise stabiliseret sig på et ekstremt lavt niveau. I uge 49 kan der forventes uændrede priser, rapporterer VEZG.