Uanset hvor meget man regner på det, så er det soen, som laver det bedste og billigste foder til pattegrisene. Men hvis man bliver nødt til at tilbyde pattegrisene noget ekstra, hvilket anlæg skal man så vælge?

Her i Hyo har vi omtalt både mælkeerstatning og vådfoder, som supplement til pattegrisene i farestalden i forskellige artikler. Men kan de to systemer sammenlignes, og hvordan ser økonomien ud?

I Erfaring 1191, har Seges sammenlignet to ejendomme med minivådfodringsanlæg (MVA) og én ejendom med mælkeanlæg (MK). Ud fra økonomien på de tre forskellige ejendomme, har Seniorkonsulent Michael Groes Christiansen, fra Seges Erhvervsøkonomi, lavet en sammenligning af de to systemer. Her er der ingen tvivl om at et minivådfodringsanlæg er noget billigere i foderomkostninger, desinfektion og tidsforbrug til pasning af anlæg. Men investeringen i minivådfoderanlægget er omkring dobbelt så kapitaltungt, og vedligehold er også dyrere end på mælkeanlæg.

Minivådfoderanlægget koster cirka 10 kr. pr fravænnet og mælkeanlægget koster mellem 11 og 12 kroner, afhængig af mælkepris og kvalitet af mælkeerstatning (2019 priser).

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind