På Dalgaard i Sønderjylland bruges data fra mælkeanlægget som pejlemærke på, hvordan det går med pattegrisene.

For tre år siden lavede Per Dalgaard, der er svineproducent ved Toftlund, sit eget mælkeanlæg baseret på et PumpNgrow-anlæg. Efter et år fik han computerstyringen modificeret. Nu er det bygget op, så alle kan finde ud af det. En overskuelig touch-skærm viser, hvad der sker, og der kan ændres på flere parametre blot ved få tryk. Styringen er lavet sammen med MCK automatic. Det har været med til at give plads til flere søer, da han sparer to uger i klimastalden, da han nu kan have grisene en lille uge mere i farestalden.

- På papiret mangler vi 1500 stipladser til klimagrise, men det gør vi alligevel ikke, fordi grisene er store og bliver sendt godt afsted fra farestalden. Mælkeanlægget fungerer efter hensigten, men jeg har også lavet den, så den passer til mine egne præmisser. Med egen styring har jeg 100 procent styr på forbruget, og det er ekstremt vigtigt. Forbruget giver et billede af, hvordan grisene har det. Sker der et dyk i forbruget, så ved vi, at der er noget galt, siger Per Dalgaard. Han forklarer, at han følger forbruget hver eneste dag, og at det skal stige jævnt i takt med at grisene vokser.

Mælkeanlægget skal ikke være en tidsrøver, og det skal køre uden problemer. Derfor gælder det om at gøre det samme hver dag

Per Dalgaard, svineproducent

Vejret spiller dog også en stor rolle i forbruget af mælk, hvor han har oplevet en fordobling af forbruget under hedebølgen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind