Man skal ikke bare tro, at et mælkeanlæg kører optimalt fra dag ét. Det kræver meget management og flere forsøg.

På Ellensminde blev der installeret et fuldautomatisk mælkeanlæg i april 2020 med håbet om, at egenfravænning og fravænnningsvægten kunne øges. Men selvom fravænningsvægten er steget, er det ikke uden problemer at få et mælkeanlæg til at køre problemfrit i ellers velfungerende farestalde.

Anna Nissen står for staldene på Ellensminde, som har 700 søer med salg af smågrise og opfedning af 12.000 slagtesvin. Da de var ved at drukne i levendefødte og ammesøer, måtte hun gøre noget og valgte at investere i et mælkeanlæg, der er simpelt at bruge og nemt at rengøre. Hun har altid tænkt, at et mælkeanlæg vil være grobund for bakterier og dårlig hygiejne, men det er heldigvis ikke tilfældet på Ellensminde.

Der er nu kørt fem ugehold igennem, og det fungerer fint, når vi åbner for mælken på dag fire

Mette Bruun farestaldsmanager

Et halvt år med forskellige forsøg

Mette Bruun er farestaldsmanager på Ellensminde, hvor hun har været i otte år. Med op til 20 levendefødte pr kuld (i gennemsnit 18-19), mange ammesøer og fravænning ved maksimalt 5,5 til seks kg, havde hun store forventninger til anlægget, der kunne tage presset af søerne. Men selvom Mette Bruun og eleven Emil Jakobsen har prøvet rigtig mange ting af, med hensyn til mælkeanlægget det sidste halve år, så synes den erfarne farestaldsmanager ikke, at de har fundet den optimale løsning endnu.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind