Klassificeringskontrollen fra slagterierne viser, at den gennemsnitlige kødprocent steg fra 59,8 procent i 1993 til 60,3 procent i 2013, det vil sige en stigning på 0,5 procent-enheder på 20 år. I starten af 2018 så vi dog en ny udvikling, hvor kødprocenten begyndte at stige relativt meget, og fra starten af 2018 til udgangen af 2019 steg kødprocenten med cirka 0,8 procent-enheder (se figur 1). Det er en stor stigning, når de seneste to år sammenlignes med de foregående 20 år. Hvad den store stigning i kødprocenten skyldes, ved vi ikke med sikkerhed. Det kan måske være et udtryk for avl, som slår igennem på dette tidspunkt.

Data fra klassificeringskontrollen viser samtidig, at kødprocenten stiger på trods af, at den gennemsnitlige slagtevægt også stiger. Fra 2014 til 2019 er slagtevægten i gennemsnit steget med 3,1 kg. Så tidligere tiders tommelfingerregel om, at kødprocenten falder med stigende slagtevægt, er i de seneste år sat ud af spil. Vi ser flere og flere besætninger, som sagtens kan holde kødprocenten på 61-62 procent med en slagtevægt på over 90 kg i gennemsnit. Denne udvikling i kombination med den høje noteringen i 2019 og starten af 2020 har åbnet op for nye foderstrategier ved slagtesvinene.

Få adgang til hele artiklen

Prøv første måned for kun 1 kr. og få ubegrænset adgang til alt indhold på Maskinbladet.dk*
Få adgang nu
Allerede abonnent?
* Efter første måned fortsætter abonnementet automatisk til normalpris - 179 kr. pr. md inkl. moms.
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.