sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Ekstra varme sikrer overlevelse af svagfødte

00:00
Hastighed: ???x
02:50

- Vi nærmer os den kolde tid, hvor det igen bliver vigtigt at tænke på, om pattegrisene kan holde varmen. For det er vigtigt med ekstra varme til de mindste grise straks efter fødslen, fortæller Dorthe Poulsgård Frandsen, Seges Svineproduktion.

- Efter fødslen falder grisenes temperatur med to til fire grader, og de bruger en masse energi på at holde sig selv varme. 15 procent af grisene har så lav fødselsvægt, at de risikerer at løbe tør for energi, før de når op og får noget mælk. Det sker for cirka halvdelen, som så dør af underafkøling. Det svarer til cirka 1,3 grise per kuld, fortæller hun.

Men mange af de underafkølede grise kan reddes. Det har Seges Svineproduktion vist i en afprøvning af ekstra varme ved soen.

- Vi så en markant forøgelse af overlevelsen af de mindste grise. I gennemsnit gav det 0,28 ekstra fravænnede grise per kuld, fortæller Dorthe Poulsgård Frandsen.

FarrowMat

Med udgangspunkt i de gode resultater med ekstra varme har virksomheden FarrowTech udviklet varmemåtten FarrowMat som en strømbesparende løsning til farestier. Måtten placeres ved soen, hvor den holder en konstant temperatur på 37 grader og sikrer varmen til de mindste grise i de første kritiske timer.

- FarrowMat er et energieffektivt alternativ, der hjælper til at grisene får den varme, de har brug for lige efter fødslen, uden at det koster en masse i strøm, siger Dorthe Poulsgård Frandsen.

Erfaringer med FarrowMat

Hos Go-gris ved Østbirk har Jonas Würtz Midtgård erfaret, at FarrowMat er et rigtig godt supplement til de eksisterende varmekilder i hans lidt ældre farestier.

- Måtterne er nemme at håndtere, nemme at sætte til og nemme at flytte rundt på, og så kan de give det ekstra boost, der skal til for at holde grisene varme, siger han.

Jeg synes investeringen i måtten er anbefalingsværdig

Jonas Würtz Midtgård

Jonas benytter varmemåtten under faringen til at holde gulvet varmt bag soen. Og så synes han, at måtten er meget fleksibel, idet den efterfølgende kan flyttes op i smågrisehulerne for at give ekstra varme til de mindste grise i de to første levedage, hvor de har et ekstremt stort varmebehov.

- Ved brug af måtten kan man "købe" sig til den sikkerhed, at temperaturen i hulen er i orden, siger han og nævner, at der i mange farestalde ofte er problemer med fremløbstemperaturen i gulvvarmen.

Der er et stort fokus på pattegrisedødeligheden og medi-cinforbruget i Danmark, hvor varmen er altafgørende for, om pattegrisen får en god start på livet, og det er også varmen som afgør, om grisene får spædgrisediarré.

- Jeg synes investeringen i måtten er anbefalingsværdig, tilføjer han. investeringen er ikke særlig stor. Det er jo forholdsvis simpel teknologi, men det er virkelig givtigt for vores produktion

Yderligere information kan fås på farrowmat.dk eller ved at kontakte FarrowTech på tlf. 7734 8787