Er immuno-kastration en mulighed for dansk svineproduktion?

Har man først én gang stegt en kotelet, der lugter af orne, så vil man gøre alt for at undgå det i fremtiden. Det fremmer ikke ligefrem appetitten hos os.

Ornelugt og -smag skyldes stofferne skatol og androstenon. Lugten beskrives ofte som gødning, gylle, stald, urin, pissoir, skarp, sved og hangris. Der er små mængder af skatol og androstenon i alle dyr, men især kønsmodne orner kan have et højt indhold af begge stoffer. For at undgå, at hangrise udvikler ornelugt, har man traditionelt kastreret grisene fysisk. De traditionelle kastrationsmetoder er dog under pres af dyrevelfærdsmæssige argumenter. Derfor er immuno-kastration, eller vaccination mod ornelugt, som det retmæssigt er, igen blevet et værktøj, man måske skal til at kigge nærmere på - også i Danmark.

Vores kunder på de attraktive markeder i Asien siger klart nej tak

Søren F. Eriksen, CEO i Danish Crown Pork

Hvordan virker vaccinationen?

Immunokastration af hangrise mod ornelugt har været kendt i mange år. Vaccinen Improvac forsinker grisens pubertet, så de vaccinerede hangrise ikke udvikler kønshormoner, før de slagtes. Vaccinen bruger grisens egen immunsystem til at hæmme dannelsen af kønshormoner i testiklerne (se figur 1). Der sker det samme som ved en klinisk kastration, bare uden et fysisk indgreb. Virkningen er dog reversibel, så grisene vil udvikle kønshormoner, når vaccine-virkningen klinger af.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind