Lyt til artiklen:

Tyske kastrationskrav til danske smågrise

00:00
Hastighed: ???x
02:57

De tyske svineproducenters interesseorganisation ISN mener, at de over tre millioner danske smågrise, der eksporteres til Tyskland (totalt 6,5 millioner, hvor halvdelen er galtgrise), ikke må indgå i den frivillige tyske mærkning eller deres QS-system, på grund af vores måde at kastrere på i Danmark, skriver ISN på deres hjemmeside.

I Danmark har vi indført lokalbedøvelse ved kastration, men i Tyskland kræves pr. 1. januar 2021 fuld narkose. ISN forlanger at der skal være de samme krav til alle, uanset om grisen er født i Tyskland eller i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tre måneder til, at den stramme tyske kastrationslovgivning træder i kraft, og det betyder, at det er nu søerne, der skal levere de nye smågrise insemineres. Presset på de tyske smågriseproducenterne er stort. De nye krav virker konkurrenceforvridende, og EU-lovgivningen tåler ikke tysk enegang.

Lokalbedøvelse er ikke smertelindring nok

Dyrevelfærds- og husdyrholdsreguleringen, der lanceres i Tyskland, går langt ud over europæisk lovgivning og kravene hos de europæiske lande. Konkurrenceevnen hos tyske smågriseproducenter frygtes, at blive svækket massivt.

Et udkast til en tysk dyrevelfærdsmærkning er nu offentlig for brancheforeninger. De frygter, at det statslige dyrevelfærdsmærke vil stille endnu større krav til soholderne. Kun kastration med effektiv smertelindring og fuld narkose med isofluran vil være tilladt i Tyskland fra 1. januar 2021. Det tyske landbrugsministerium bekræfter, at lokalbedøvelse på den danske måde ikke opfylder dette krav, og at kastrerede smågrise fra Danmark er udeladt kravet på grund af EU-regler. ISN kræver nu en afklaring i reguleringsteksten om, hvad der er muligt, og hvad der ikke er muligt, for at de tyske svineproducenter kan konkurrere med blandt andet danskerne.

Svineproducenter harme over konkurrenceforvridende krav til kastration

Se også:

Svineproducenter harme over konkurrenceforvridende krav til kastration

Dyrevelfærdsorganisationer anbefaler immunokastration

I et åbent brev til forsamlingen af delstaternes landbrugsministre i Tyskland (AMK), anbefaler hele tyve tyske dyrevelfærdsorganisationer, at tillade immunokastration med Improvac hos økologer. Dermed går de imod EU-kommissionens forbud mod brugen af Improvac i økologien. Dyrevelfærdsorganisationer argumenterer, at smågrisene undgår et kirurgisk indgreb og dermed får et lavere stressniveau med immunokastration. Desuden mener de tyske dyrevelfærdsorganisationer, at der ingen risiko er for hverken dyr eller miljø. De henviser til, at isofluran er en drivhusgas der slipper ud i atmosfæren, og at immunokastrering fører til bedre foderudnyttelse og dermed mindre gylle.

Da der ikke kan findes rester af Improvac i kød, og da produktet heller ikke et hormon eller et hormonlignende stof, mener organisationerne, at immunokastration overholder alle mål i EU's økologiske regulering om dyrevelfærd, miljøbeskyttelse og sundhed.