Man skal ikke "bare lige noget", når man arbejder med svin - man skal fokusere på det, man er i gang med.

En stor del af alle arbejdsrelaterede dødsulykker i Danmark sker i landbruget. I alt var der for alle brancher 34 dødsulykker i 2019, fire af dem skete på landbrugsbedrifter. I de første fem måneder af 2020 er seks personer omkommet i landbruget, meddeler Arbejdstilsynet. Der har floreret forskellige tal for ulykkerne i medierne. Sandsynligvis fordi Arbejdstilsynet har lagt tallene sammen for landbrug, fiskeri og skovbrug. De tal, vi bringer i denne artikel, er baseret på ulykker på landbrugsbedrifter og trukket ud af statistikken af Arbejdstilsynet selv.

Halvdelen af alle ulykker sker for de unge

Nogle gange går det så stærkt, at det på den lange bane kommer til at koste mere tid

Helle Birk Domino, arbejdsmiljøchef hos Seges.

De mange dødsfald er en trist statistik. Heldigvis er det sjældent, det går så galt i svinestalden, men her kan der ske ulykker, der giver grimme arbejdsskader. Ulykkerne fører typisk til brækkede arme og ben, hjernerystelse og knuste hænder.

I landbruget som helhed er der i 2019 registreret over 650 arbejdsskader. Ulykkestallet er sandsynligvis meget højere end de offentliggjorte tal fra Arbejdstilsynet, fordi alle skader ikke anmeldes. Se tabel 1.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind