Danmark første drægtighedsstald med Gestal 3G fra Jyga viser, at søer ynder fællesspisning.

Efter flere udfordringer med transponder-fodring, afsøgte Bjarke Martensen markedet for fodringssystemer til drægtige søer. Han vægter individuel fodring højt, men er blevet afskrækket af komplicerede systemer, der er afhængig af for meget elektronik og pneumatik. Det skal være enkelt og effektivt, og det blev det, med Jygas fodringssystem med flere mekaniske udfodringsbokse ved siden af hinanden i hver storsti. Foderautomaten er koblet op på wifi, hvilket giver mulighed for individuel fodring og registrering.

- Der var for mange fejl både på elektronik og separation af søer med mine transpondere, derfor skulle de udskiftes. Men jeg vil have individuel fodring, derfor var den billigste løsning med gulvfodring ikke optimal. Med dette system kan jeg se, at søerne trives, de nyder at kunne æde samtidig, og bliver ikke kanøflet når de skal æde, siger Bjarke Martensen.

Selvom søerne skal bakke ud af foderstationerne, ser vi ingen vulvabid og færre problemer med biklove og bylder

Bjarke Martensen, svineproducent

Søerne vil helst spise sammen

I drægtighedsstalden går der 300 søer i fire grupper. Hver gruppe har fire foderstationer, hvor de elektroniske øremærker genkender dyret og fodrer efter den rette foderkurve. Bjarke Martensen viser rundt i staldanlægget fra 2007, og han bemærker, at det nu er gyltenes tur til at komme til foderet. I tre ud af fire foderstationer står der gylte, den fjerde udfodringsboks er tom.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind