På dette års so-seminar viste Anja Varmløse Strathe og Thomas Sønderby Bruun, at en indsats tidligt i drægtigheden kan give stærkere grise.

Danske søer er førende, når det gælder kuldstørrelse. Det store antal levendefødte pr kuld i dansk svineproduktion øger potentialet men kan være en udfordring. Det stiller store krav til fodring og management af både søer og pattegrise. Det gælder ikke kun i farestalden, men også når søerne er i løbe- og drægtighedsstalden.

Der skal gøres noget før dag 28 i drægtigheden

At øge foderstyrken de sidste fire uger før faringer, giver kun 10 gram mere pr foster. Det hjælper ikke på fødselsvægten

Thomas Sønderby Bruun, specialkonsulent hos Seges

For at sikre en god fosterudvikling og færre små fostre, så skal der gøres noget allerede før dag 28, viste Thomas Sønderby Bruun, specialkonsulent, Ernæring & Sundhed, Seges Svineproduktion. Han forklarede, at ægudviklingen i soen allerede i diegivningsperioden er udfordret, hvis søerne taber sig for meget i farestalden.

- Hvis søer taber for meget under diegivning, bliver de ægstimulerende hormoner, der modner æggene, reduceret. Når hormonerne påvirkes negativt, vil væksten af de æg, der skal løsnes i næste brunst, påvirkes negativt. Der er stor sandsynlighed for at der vil være en mindre ensartet størrelse på æggene når de befrugtes, hvilket antages at resultere i mere varierende fosterstørrelse, sagde Thomas Sønderby Bruun.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind