Med forårets komme ser vi ofte flere produktionsmæssige udfordringer, der kan relateres til kvaliteten af det foder der bliver brugt.

På denne årstid er mange amerikanersiloer ved at være tømte, hvorfor især jord og andre partikler bliver en større udfordring, da disse bundfældes i siloen. Det ved de fleste efterhånden, at der kan give problemer i stalden. En anden udfordring kan findes hos de, der har udendørs glasfibersiloer. Her er der risiko for kondensdannelse på grund af store varmeforskelle dag og nat på en silo, der for eksempel står i direkte sollys. Det kan også være kornet på planlageret der allerbagerst ikke har været tørret godt ned. Alt dette ved både landmænd og rådgivere giver problemer, alligevel ser vi det samme billede hvert år. Faktisk starter en god foderkvalitet et helt andet sted, og på en anden årstid.

Modtagekontrol

Alle fodermidler skal som minimum tilses visuelt ved levering.

Søren Peter Larsen, foder- og svinerådgiver.

En god foderkvalitet starter allerede ved modtagelsen af varen. Sørg altid for at have en god og effektiv modtagekontrol. Det være sig både indkøbte fodermidler men især også egne producerede fodermidler, foreksempel korn og hestebønner. Alle fodermidler skal som minimum tilses visuelt ved levering. Lugt, farve og urenheder. Er der foreksempel store mængder jord eller skidt i det leverede parti hvede? Er der våde klumper i sojaskråen? Vær ikke bange for at afvise et parti. Det er før set at der er forskel på hvordan leverandører forholder sig til klager og afvisninger af partier. Forhold dig kritisk til dine leverancer, og gør sælger klart at du har en fast modtagekontrol ved hvert læs. På den måde ved sælger at du forventer kvalitet HVER gang. Kontrol er altid bedre end tillid, når det gælder kvalitet.

Er man indkøber af færdigfoder eller tilskudsfoder, bør man ved hver levering BÅDE tjekke mærkningsseddel og den fysiske vare. Flere og flere har et gennemsigtigt plastikrør stående, hvor der kan hældes en håndfuld foder i ved hver levering. Når man over tid putter en håndfuld foder i røret, er det nemt at se eventuelle forandringer i foderet. Nogle firmaer sender også en læsseprøve med foderet, her bruges læsseprøverne som målestok. Det er helt ok at forlange en læsseprøve fra firmaet. Sammenhold den visuelle kontrol med den aktuelle indlægs-/mærkningsseddel til foderet. Foderet bør ikke variere i råvaresammensætningen mellem leveringer, ellers skal sælger kontaktes og der bør laves en reklamation.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind