Vil du have succes med udenlandsk arbejdskraft, skal der være overskud til oplæring og mulighed for selvstudie.

Mange danske landbrug beskæftiger udenlandske medarbejdere. På svinebedrifter er der blandt andet mange ukrainere ansat. De er arbejdsomme og lærenemme, men det betyder ikke, at oplæring er nemt. Et studie viser, at langt de fleste udenlandske ansatte mangler grundlæggende viden om dyr samt smittebeskyttelse, og at oplæring på modersmålet er nummer et, når det gælder hurtig introduktion til stalden.

Tetyana Sydorova er ukrainsk dyrlæge og har læst til dyrlæge i Danmark. Hun har taget alle de kurser, som medarbejdere i svineproduktionen også tager, når de starter på job i Danmark. Hun kender derfor til mange af de problemstillinger, specielt udenlandske medarbejdere fra østlandene bøvler med.

Mange udenlandske medarbejdere går med en konstant skræk i maven, fordi de mangler faglig viden.

Tetyana Sydorova, dyrlæge.

87 procent mangler viden

Tetyana Sydorova har i forbindelse med sit speciale udført spørgeskema-undersøgelser og interviews med 74 russisk- eller ukrainsk-talende medarbejdere på danske svinebedrifter. Hendes arbejde viser, at 87 procent syntes, at de manglede viden i begyndelsen til at udføre deres arbejde godt nok. De var ikke blevet klædt ordentligt på til arbejdet i stalden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind