Sker der noget unormalt - så går grisene efter halerne, det er erfaringerne fra Bornholm.

Jens Brandt driver Lundegaard ved Østermarie på Bornholm. Her producerer han 5000 bornholmergrise med hele haler. Efter at have passet grise med hele haler i halvandet år, er hans erfaringer, at grisene går i halerne når de keder sig om eftermiddagen, og når der sker ændringer i miljø og daglige rutiner.

- Man skal være vågen i foråret. Der er typisk udfordringer forår og efterår, når temperaturen skifter, at det kan gå galt. Og så skal man igennem stalden om eftermiddagen. Ulykkerne sker ikke om morgenen, men om eftermiddagen, det er her man skal observere grisene. Man må ikke springe over og vente til i morgen, når det gælder halebid, siger Jens Brandt. Han opfordrer til at have en fast plan, der kan sikre en hurtig indsats, hvis der opdages et halebid, for der skal handles med det samme, for at undgå blodbad.

Tiltag mod halebid skal gå hurtigt, for ellers kan man stå op til et blodbad næste dag

Overdækning giver ro og hierarkiet giver tryghed

På Lundegård sættes 12-16 kg's grise ind i en godt opvarmet stald med en rumtemperatur på 26 grader. Den høje temperatur holdes i fire dage, hvorefter den trappes gradvist ned. Det er en traditionel stald med en tredjedel fast gulv, en tredjedel drænet gulv og en tredjedel spalter. Stalden har kombidiffus ventilation med loftsventiler. Overdækningen er nede i hele perioden også hos de store grise, hvor Jens Brandt ser, at der især kommer flere halebid, når de begynder at veje grise ud og overdækningen hæves.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind