Flere faktorer i grisens nærmiljø såsom lufthastighed og -kvalitet kan påvirke trangen til at bide hale. Seges skriver følgende om halebid og klima.

Temperaturen i grisenes opholdszone skal afstemmes i forhold til grisenes vækst og under hvilke staldforhold, de produceres. Risikoen for forekomster af halebid er større, hvis ikke temperaturen bliver holdt i det optimale temperaturområde, eller hvis der forekommer store temperaturskift indenfor kort tid. Ventilationsanlægget skal derfor være dimensioneret efter forholdene, men også selve stierne kan have en effekt på temperaturen. Lukket inventar vil blandt andet give højere temperaturer nede i stierne end den temperatur, der måles i staldrummet eller ved temperaturføleren.

Undgå træk og dårlig luft

Det er pasningen hele vejen rundt, der skal være i orden

Hurtig luftbevægelse ved lave lufttemperaturer vil føles som træk, og dette vil øge grisenes aktivitet. Træk gennem længere perioder vil føre til stress, der igen kan medføre halebid.

Dårlig luftkvalitet, i form af en for høj kuldioxid- og ammoniakkoncentration, kan være medvirkende til en øget risiko for halebid. Gylleventilation opstår, når gangarealet er forsynet med spaltegulv, og der trænger indsugningsluft ned under spaltegulvet inde i stien og ammoniak med op.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind