Mange grise har en for lav blodprocent.

Grise fødes med en meget lille reserve af jern, og der er stort set ingen jern i somælken. Grisene er derfor afhængige af, at der gives et tilskud af jern hurtigt efter fødslen. Senere bliver jernforsyningen også sikret igennem optagelse af foder. Jern- og dermed hæmoglobinmangel giver dårligere tilvækst, øget følsomhed for infektioner og blege grise. Mangel på jern er kun én af årsagerne til for lav blodprocent. Øges blodets hæmoglobinindhold fra 90 til 110 ved fravænning stiger den daglig tilvækst de første tre uger efter fravænning med 30 cirka gram, det giver næsten fem kroner pr. gris.

Mange besætninger under grænsen

Dyrlæger fra Vet-Team har over længere tid målt blodprocenten hos pattegrise i over 50 besætninger. Blodprocenten bliver målt som hæmoglobin-indholdet i blod og er afhængig af jernindhold i blodet. Målinger i besætningerne har vist, at der er mange besætninger, der ligger under grænsen på 90 g hæmoglobin pr. liter blod. Anbefalinger er endda, at indholdet skal være over 110 g/liter. På grafen kan ses, at gennemsnittet for 10-14 dage gamle grise ligger lige på 90 gram, men med mange besætninger under grænsen, og at gennemsnittet for grise ved fravænning ligger på cirka 100 gram.

Kombination giver højere blodprocent

Besætninger, som tildeler ekstra jern i form af for eksempel drikkejern, i kombination med en injektion, ligger generelt en del højere. I et forsøg blev der målt, om en injektion på 1,5 ml i stedet for den normalt brugte 1 ml, kunne hæve hæmoglobin-indholdet i blodet. Forsøget viste, at indholdet kunne hæves fra 91,9 til 95,3 g/liter. Stigningen var signifikant, men stadigvæk en del fra de ønskede 110 g/liter.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind