Zinkozid har skånet grisene fra blandt andet ødemsyge. Uden medicinsk zink vil tilfælde af sygdommen stige, forudsiger ung svineproducent, der fik udbrud af sygdommen i de første hold grise.

Casper Bech Poulsens klimagrise er vaccineret for PCV2 og fri for PRRS. Da han bestemte sig for at have smågrise, lavede han en ny læsserampe, så de små grise ikke skulle forbi stalden med slagtesvin. Der bliver gjort meget ud af smittebeskyttelsen på Vejling. Det var dog ikke nok, første hold af klimagrise fik voldsom udbrud af ødemsyge. Her fik den unge svineproducent øjnene op for, hvad medicinsk zink har skånet grisene for, og at smittebeskyttelsen skal være i top.

- De udfordringer, vi står overfor, når zinken skal udfases, blev meget tydelige med de første hold smågrise. Dødeligheden var højere end normalt, og der gik noget tid, før dyrlægen kunne konstatere, at det var ødemsyge, fortæller Casper Bech Poulsen.

Hvis man bare fjerner medicinsk zink uden at lave om på foder og management, vil ødemsygen og dødeligheden stige, eller også vil medicinforbruget

Forkrampede grise og hjernebetændelse spredte sig blandt specielt de stærkeste grise, hvilket var en rigtig træls oplevelse. Svineproducenten fandt ud af, at man ikke skal komme for sent med medicin, og at effektiv produktion ikke kommer af sig selv, når der ikke må bruges zinkoxid.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind