Amerikanske forskere hævder at have fundet en vaccine mod afrikansk svinepest, skriver Pig Progress.

Forskere hos det amerikanske Agricultural Research Service (ARS), en del af det amerikanske landbrugsministerium (USDA), oplyser, at de har fundet en vaccine, der kan give fuld immunitet mod afrikansk svinepest (ASF).

Det er blevet afsløret i en artikel, gjort tilgængelig på Biorxiv, der indeholder artikler, som ikke er blevet certificeret til et videnskabeligt tidsskrift endnu. Hjemmesiden giver forskere mulighed for at gøre deres fund tilgængelige og modtage feedback, inden de sendes til fagtidsskrifter.

I sammendraget af artiklen skriver forskerne, at det er en af de få eksperimentelle vaccine-virusstammer, der har været i stand til at beskytte mod ASF, og den 1. vaccine, der er i stand til at inducere fuld immunitet mod den aktuelle ASF-stamme, der er ansvarlig for nye udbrud. Det amerikanske fund er baseret på et ASF-isolat fra Tbilisi i Georgien.

ASF-genotype II i Europa og Asien

Aktuelle udbrud i Europa og Asien viser, at genotypen af de aktuelle udbrud er genotype II. For at sikre, at en vaccine er effektiv, skal den baseres på den aktuelle virus-stamme der giver udbrud eller i det mindste fra et isolat med den samme genotype.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vaccinen, som har navnet I177L forblev raske i løbet af en 28-dages observationsperiode. Alle dyr, der var inficeret med denne variation af virussen udviklede en stærk virusspecifik antistofrespons, og vigtigst af alt var de beskyttet, når de blev udsat for den virulente forældrestamme.

Beskyttelse selv ved lave doser

Forskerne skrev, at der i øjeblikket ikke er nogen kommercielt tilgængelige vacciner mod ASF.

- Den nuværende vaccinkandidat giver beskyttelse selv i lave doser og ASF forbliver fuldstændigt dæmpet, når den inokuleres i høje doser, hvilket viser vaccinens potentiale som en sikker vaccinekandidat.

Forskerne konkluderer at det en ny, effektiv, eksperimentel ASF-vaccine, der beskytter svin mod det epidemiologisk relevante ASF isolatet fra Georgien, skriver Pig Progress.

/JEB