Systematik, indsigt og fokus på poltenes pasning har givet gode resultater hos hjemmeavler.

Carsten Keseler på Bygholtgaard ved Jordrup har i mange år lavet egne polte. Han har en kernestyringsbesætning med 400 søer og sælger 13.000 30-kg grise om året. For 2,5 år siden havde han knap 30 grise pr. årsso, og nu er han oppe på at få 36 grise pr. årsso uden de store investeringer.

- Det er faktisk ret simpelt, når der kommer system i det. Selv jeg kan finde ud af det. Man skal stole på systematikken og indekset. Det er for dyrt at indkøbe avlssæd, der ikke giver gode grise. Førhen lavede jeg alt for mange og for små polte, og det gav for stor udskiftning og for få grise. Nu vælger jeg avlspolte ud fra indeks, og de får avlssæd fra første løbning. Det har virkelig rykket på resultaterne, siger Carsten Keseler.

Det er faktisk ret simpelt, man skal have system i hjemmeavlen og stole på indekset

Carsten Keseler, svineproducent og hjemmeavler

Kasper Gade Panduro fra SvineRådgivningen mødte Carsten Keseler for 2,5 år siden og har hjulpet svineproducenten med at få sat poltehåndteringen i system. Det har øget antallet af grise pr. årsso med over seks grise, halveret antallet af omløbere og gået fra 10 procent avlsløbninger ned til 7,5 procent løbninger med avlssæd.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind