Svinedyrlæge Anders Elvstrøm fra Danvet finder Fødevarestyrelsens tiltag med suspension af en vaccine for en symbolsk handling.

- I den virkelige verden vil PRRS-virus altid ændre sig. Det er ikke noget nyt, for det er virus natur. Der sker sammenblandinger af virus hver eneste dag helt naturligt. At forvente at vira ikke vil rekombinere bare fordi der er en vaccine mindre på markedet, er en forsimpling af tingene, udtaler Anders Elvstrøm fra Danvet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kombination af vacciner i praksis

Den erfarne dyrlæge forklarer, at man i praksis bruger at vaccinere med to PRRS-vacciner mod forskellige PRRS stammer, for at opnå forbedret virkning og dække forskellige stammer af PRRS.

- Alle landets PRRS-positive orner er vaccineret med to forskellige PRRS-vacciner. Så jeg forstår ikke, hvorfor Fødevarestyrelsen har travlt med at forbyde én. Virus vil fortsætte med at udvikle sig, danne nye typer og rekombinere med hinanden, siger Anders Elvstrøm.

Ikke dækkende overvågning

Anders Elvstrøm synes stadig, at sagen om PRRS-virus i Hattings ornestation drejer sig om mangelfuld overvågning af PRRS, som han ikke mener har været dækkende.

- Den danske overvågning af ornestationer har været mangelfuld. Det er en skandale, at der kunne gå tre uger med distribution af inficeret sæd, før det bliver opdaget. I udlandet har de i mange år haft en meget højere frekvens af blodprøveudtagning og analyse. Det burde vi også have haft, siger dyrlægen fra Harlev. Han håber, at den nye danske prøveudtagning på ornestationerne er dækkende for at opdage nye virustyper i tide.

Flere rekombinationer ved skift

I den officielle melding fra Zoetis, der har udviklet Suvaxyn PRRS MLV, skriver firmaet at der er rigeligt videnskabeligt bevis for, at rekombination forekommer jævnligt mellem PRRS-vira, også i vaccinestammer. Det fund der gjort i Danmark, og de er i overensstemmelse med tidligere offentliggjorte data for nogle andre PRRS-vacciner. Derfor forstår Tony Simon, direktør for Zoetis European Scientific Affairs, ikke den ensidige suspendering af Suvaxyn PRRS MLV.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forstår ikke, at suspension af brugen af Suvaxyn PRRS MLV er til fordel for de bedrifter der allerede bruger Suvaxyn PRRS MLV i Danmark. Nu bliver de nødt til at skifte til en anden MLV PRRS-vaccine. Det er den slags ændringer i praksis, der kan øge den potentielle risiko for udviklingen af yderligere rekombinante stammer, fremhæver Tony Simons i sin pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsens fejl

Et eksempel på at vira og vacciner er mere kompliceret end Fødevarestyrelsen giver udtryk for, er deres egen nyhed til dyrlægerne. Tirsdag klokken 17.16 modtog Hyo Fødevarestyrelsens nyhedsbrev til dyrlægerne med overskriften:

- Stop for Suvaxyn-vaccine til svin.

Som i overskriften henviser Fødevarestyrelsen flere steder i nyheden bare til Suvaxyn, uden at præciserer, hvilken vaccine det vedrører. Det er først da Signe Landsgrav fra Zoetis opdager fejlen, at Fødevarestyrelsen får rettet usikkerhederne i meddelelsen til dyrlægerne. Onsdag klokken 16.15 sender Fødevarestyrelsen på ny et nyhedsbrev ud til dyrlægerne med en tiltrængt præcisering, de skriver:

- Siden Fødevarestyrelsens udsendelse af Nyhedsbrev til dyrlæger i går den 5. november 2019, har Fødevarestyrelsen fået en række henvendelser, der har givet anledning til at genudsende nyhedsbrevet i en tilrettet version. Da der er opstået tvivl om hvilket veterinærlægemiddel, der helt konkret er suspenderet, præciseres angivelsen af lægemidlet med lægemidlets fulde navn gennem hele nyhedsbrevet.