Fokus på forbrug af smågrisefoder betaler sig

Der er rigtig mange penge at spare, hvis forbruget af fravænningsfoderet kan optimeres og minimeres. Der er dog ingen tvivl om, at smågrisene skal have en optimal start, og at de betaler for et godt fravænningsfoder. Men hvornår er det optimalt at skifte foder?

Det er helt afhængigt af den enkelte bedrift. Skal der optimeres på forbruget af fravænningsfoder, er det vigtigt at finde balancen mellem tilvækst og foderskift. Noget tyder på, at vægt ikke bør være den eneste faktor for, hvornår der skal skiftes foder. Jens Korneliussen fra SvineRådgivningen har en besætning, der har formået at nedbringe forbruget af smågrisefoder med over ni procent. Samtidig er der brugt mindre af startfoderet og mellemblandingen. På langt sigt kan det spare producenten for over en halv million kroner i indkøbt foder.

Staldforhold skal være i orden

- Det er guld værd, hvis grisene er godt i gang med at æde tørfoder før fravænning, og at klimastalden bliver ordentlig tørret ud og varmet op. Desuden skal man være sikker på, at der er foderpladser nok til grisene, og at de mindste grise kan få nok foder ud af automaterne, siger Jens Korneliussen. Svinerådgiveren sætter fokus på det rette tidspunkt for foderskift. De første 14 dage efter fravænning skal der kigges grundigt på grisene for at vurdere, hvornår de er klar til at skifte foder. Hvordan reagerer grisene, ser de friske ud og er der styr på sygdomme? Det er bare nogle af de ting der skal være fokus på.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind