Udviklingen af multiresistente streptokokker er gået hurtigt i landbruget. Undersøgelser viser, at op mod 90 procent af danske svinebesætninger har husdyr-MRSA. Indtil nu har der ikke været mulighed for at stoppe spredningen af de multiresistente streptokokker. Selv Norge, som har forsøgt sig med totalsanering af landets svinebestand, oplever igen og igen ny smitte med husdyr-MRSA.

Et dansk foderfirma har dog fundet et naturligt tilskud, der kan stoppe mutationer hos bakterier, og få de sunde bakterier i tarmen til at få overtaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores forskning viser, at EP100i stopper bakteriernes evne til at mutere, og på den måde kan sygdomsfremkaldende bakterier ikke tilpasse sig og overleve i tarmen, siger Jens Legarth, direktør for Fermentationexperts. Han har store forventninger til proteintilskuddet, der både viser gode resultater i laboratoriet og i prestudier i dyr og mennesker. Det er ikke kun bakterien, de fermenterede produkter kan slå ned, men selve infektionen. Effekten skal nu afprøves i et større forsøg på dyr.

EP100i stopper bakteriernes evne til at mutere, og på den måde kan sygdomsfremkaldende bakterier ikke tilpasse sig og overleve i tarmen.

Antibakteriel og antiinflammatorisk

Ikke nok med at det fermenterede proteintilskud begrænser patogene bakteriers evne til at blive resistent over for medicin, ja så indeholder produktet også en lang række andre stoffer, der har sundhedsfremmende virkning.

- Det er måske et simpelt protein, men selve processen bagved er utrolig kompleks, og derfor står vi her med en helt ny teknologi til at producere funktionel protein, der kan målrettes præcis de udfordringer, landmanden har. Når vores råvarer fermenterer dannes tusinder af metabolitter (nedbrydningstoffer), som har både antimikrobiel effekt og antiinflammatoriske egenskaber. Desuden indeholder proteinet en række funktionelle fibre, der virker præbiotisk som føde for de gode bakterier i tarmen. På den måde kan vi opretholde en sund tarm, og nogle sunde dyr med naturens råvarer forklarer Jens Legarth. Han ved nu, hvilke metabolitter, der holder gær i skak og hvilke, der virker mod inflammation.

Patogener forsvinder

Det er almindeligt kendt, at mælkesyrebakterier skaber et sundt miljø i tarmen, men det er også velkendt, at det sjældent holder mere end 14 dage, da de patogene bakterier ofte får overtaget, trods dagligt tilskud. Det kaldes tsunami-effekten. Denne effekt eliminerer EP100i, da tilskuddet har evnen til at fastholde de sunde bakterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan placere den bakterie vi vil i tarmen, og vi kan få den til at sætte sig fast. Der er ingen andre, der har vist, at de kan det samme. Vores produkter kan ændre tarmen, så de dårlige bakterier ikke får overtaget. Det er naturen selv, der arbejder, derfor er det helt unikt, siger en begejstret direktør, som i 20 år har arbejdet med fermentering.

Nu venter et større forsøgssetup, der skal bevise fodereffektivitet og sundhed på produktionsniveau.

- Vi er taknemmelig for alle de forskningsmidler, vi får, men vi får dem kun, fordi det, vi har her, er helt unikt. Det er forskningsverdenen ved at få øje på, udtaler Jens Legarth. Der er ti forskningsprojekter i gang i Fermentationexperts og European Protein regi.

Da forskningen endnu ikke er afsluttet eller publiceret, har det ikke været muligt at indhente kommentarer fra forskere.