Tilskud af mikromineraler er vigtige for vækst og sundhed, men kender vi behovet godt nok?

På et seminar i Frankrig blev der sat spørgsmålstegn ved vores viden om mikromineraler blandt andet zink. Det var firmaet Animine, der havde arrangeret seminaret i Frankrig i samarbejde med EAAO, Europas videnskabelige forening for husdyrproduktion. Her gav seks forskere, blandt andet Lisbeth Shooter fra Seges og Kristian K.Brandt fra KU, en grundig indsigt i mikromineralernes betydning for blandt andet svin. Én af den slog fast at vi reelt ikke ved nok om behovet for mikromineraler og deres betydning for moderne genetik.

Vi kender ikke behovet for zink godt nok

Et for højt indhold af zink kan være med til at svække knoglerne så meget, at grisene brækker benene. Overforsyning af et mikromineral kan medvirke til underforsyning af andre mineraler.

Mikromineraler påvirker immunforsvar, vækst, energiomsætning og optagelsen af mange andre mineraler. Derfor er det vigtigt at kende behovet. Professor i husdyrvidenskab Gretchen Myers Hill fra Michigan State University satte spørgsmålstegn ved om vi ved nok om behovet for blandt andet zink.

- Der findes kun få nye undersøgelser der har undersøgt behovet for zink til grise, siden NRC fastsatte behovet i 1989. Men genetikken har ændret sig markant siden da. Søerne får mange flere grise og foderudnyttelsen er øget. I praksis øger vi mængden af zink til søer i den sidste del af drægtighed til 500 mg pr kg foder, fortalte Gretchen Myers Hill. Hun er en vidende dame indenfor svinefodring, med praktisk erfaring fra familiens egen svinefarm.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind