Som ejer har du ansvaret for pasningen i din besætning.

Dyrevelfærd tillægges stigende betydning hos os mennesker, ikke mindst grisenes trivsel bekymrer os som forbrugere. Forbrugernes individuelle holdning til svineproduktion er ikke pludseligt opstået. Der har gennem flere årtier været mindre nicheproduktioner som for eksempel Antonius grisen. Nicheproduktionen er taget til i omfang, og i nogle tilfælde blevet mere normalproduktion, og flere steder i verden er OUA (opvækst uden brug af antibiotika) blevet et brand for slagterier.

Gamle dage er ikke lig med velfærd

De ældste blandt læserne kan måske huske den Morten Korch-lignende atmosfære, der herskede omkring vores husdyrhold, men der var ikke altid tale om ren idyl for dyrene. Både staldforhold og fodring levede bestemt ikke altid op til dagens standard, men dette faktum glemmes ofte, når "gamle dage" betragtes som den ønskede dyrevelfærd. De norske tv-seere blev i juni rystet over NRK's dokumentar Brennpunktet, som i udsendelsen: Griseindustriens hemmeligheter indviede seerne i en del uacceptable situationer optaget med skjult kamera. Det kunne sikkert være sket i mange andre lande også.

Disney-sjov for svin

Vi bliver mere og mere optagede af smerte som modsætning til det gode griseliv. For nogen kan forholdet til dyrene blive helt disneyficeret, hvor antropomorfisme (menneskeliggørelse af dyr) får en meget stor rolle. Ikke bare hos deres kæledyr, men også for produktionsdyrene, som mødes ved det daglige indkøb i supermarkedets køledisk. Denne disneyficering kan i nogle situationer være meget vanskelig at håndtere, og derved påvirke. Episoden med giraffen Marius er et eksempel på disneyficering i svær grad, og var i en kort overgang en stor belastning for Københavns Zoo. En følgevirkning af denne opfattelse af dyrenes liv er ofte valget om at leve vegansk.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind