Høsten er i gang, og siloerne skal tømmes, for at der bliver plads til det friske korn. I forbindelse med ny høst er der risiko for friskkornforgiftning. Svinefagdyrlæge Bjarne Petersen fra Vet-Team opfordrer til at forebygge og kigge på foderets indhold af E-vitamin.

-Immunsystemet bliver i de kommende måneder sat på overarbejde på grund af overgang til fodring med frisk korn. Det er ærgerligt at komme ud i besætningerne, for at obducere døde grise, der kunne have overlevet, hvis bare de havde fået lidt ekstra E-vitamin, siger dyrlægen fra Holstebro. Han forklarer at friskkornforgiftning er en stor rodekasse af symptomer på grund af for lav immunitet. Ved obduktion af grise døde af friskkornforgiftning ses typisk blegt ydre, bleg muskulatur (som kogt kylling) med små punktformede blødninger og øget mængde væske i hjertesækken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad er friskkornforgiftning?

Årsagen til friskkornforgiftning er, at høsten af kornet sætter gang i nogle enzymatiske processer i kernen, der forbereder den på lagring. Denne proces danner skadelige stoffer som frie radikaler og peroxider, der naturligt uskadeliggøres af antioxidanter for eksempel E-vitamin. Det friske korn forbruger de naturlige antioxidanter og vitamin E, der er i foderet. Hvis der ikke er nok E-vitamin i foderet til lagringsprocessen, fortsætter de frie radikaler deres skadelige virksomhed og kan forgifte grisene. Friskkornforgiftning og E-vitamin mangel reducerer grisenes immunforsvar og øger forekomsten af sygdomme i besætningen.

E-vitamin virker

Dyrlægen anbefaler at dosere niveauet af E-vitamin op i foderet de næste måneder, hvor der kommer frisk korn i foderet. Diegivende søer og smågrise bør op på 200 IE vitamin E per foderenhed og slagtesvin bør ligge omkring 130-140 IE per foderenhed.

-De fleste af mine kunder ligger omkring 130 IE vitamin E per foderenhed året rundt. Det fungerer godt og grisene er generelt sunde, udtaler Bjarne Petersen. Hvis man vil ned på normal E-vitamin niveau, anbefaler han forhøjede E-vitamin frem til november. Der findes forskellige antioxidant-blandinger på markedet, men Bjarne Petersen syntes at E-vitamin virker bedst. Bruges naturligt E-vitamin kan doseringen halveres.

E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er livsnødvendigt, da grisene ikke selv kan danne det. Ud over at være vigtigt for reproduktion og immunforsvar, er E-vitamin en vigtig stabilisator i cellevægge.

Lad kornet lagre i rene siloer

Dannelsen af de skadelige frie radikaler i kornet er afhængig af kornets modning og vandindhold. Derfor er der ikke altid problemer ved fodring med frisk korn. Normalt anbefales en lagringsperiode på tre til fire uger, før nyhøstet korn bruges i foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før nyt korn fyldes i siloerne anbefales en grundig rengøring, og en vurdering af om de sidste tons er foder til dyret eller til fyret. Dyrlæger melder ofte om udbrud af universel tarmblødning, og akutte dødsfald på grund af indre blødninger, i forbindelse med rengøring af siloer. Det skyldes ofte, at det sidste korn eller foder i en silo eller et lager ikke egnet til svinefoder.

-Når man gør siloer klar og renser dem, så skal man overveje om det sidste korn er egnet til dyrefoder, eller om det skal brændes. Vær kritisk - dyrene skal have godt foder, slutter Bjarne Petersen i håbet om en god høst.