Immunforsvaret kommer på overarbejde når der fodres med frisk korn.

Høsten er i gang, og siloerne skal tømmes, for at der bliver plads til det friske korn. I forbindelse med ny høst er der risiko for friskkornforgiftning. Svinefagdyrlæge Bjarne Petersen fra Vet-Team opfordrer til at forebygge og kigge på foderets indhold af E-vitamin.

-Immunsystemet bliver i de kommende måneder sat på overarbejde på grund af overgang til fodring med frisk korn. Det er ærgerligt at komme ud i besætningerne, for at obducere døde grise, der kunne have overlevet, hvis bare de havde fået lidt ekstra E-vitamin, siger dyrlægen fra Holstebro. Han forklarer at friskkornforgiftning er en stor rodekasse af symptomer på grund af for lav immunitet. Ved obduktion af grise døde af friskkornforgiftning ses typisk blegt ydre, bleg muskulatur (som kogt kylling) med små punktformede blødninger og øget mængde væske i hjertesækken.

Hvad er friskkornforgiftning?

Årsagen til friskkornforgiftning er, at høsten af kornet sætter gang i nogle enzymatiske processer i kernen, der forbereder den på lagring. Denne proces danner skadelige stoffer som frie radikaler og peroxider, der naturligt uskadeliggøres af antioxidanter for eksempel E-vitamin. Det friske korn forbruger de naturlige antioxidanter og vitamin E, der er i foderet. Hvis der ikke er nok E-vitamin i foderet til lagringsprocessen, fortsætter de frie radikaler deres skadelige virksomhed og kan forgifte grisene. Friskkornforgiftning og E-vitamin mangel reducerer grisenes immunforsvar og øger forekomsten af sygdomme i besætningen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind