Danske svineproducenter er blandt verdens mest effektive og klimavenlige, men vi også de mest selvfede?

Verdens eksperter i svinefodring har netop været samlet i København til Zero Zinc Summit. Det blev en succes for Seges, som meldte alt udsolgt og tilmed venteliste. Men fik de mange besøgende, hvad de forventede?

Hvis de håbede på løsninger til erstatning af medicinsk zink, ja så tror jeg, at de blev skuffede. Det eneste man kunne blive enige om på konferencen var, at der nok ikke findes enkle løsninger på udfasning af medicinsk zink.

Blandt de mange udenlandske gæster hørte jeg ét interessant spørgsmål, som jeg har hørt før, da jeg var produktkonsulent i foderstofindustrien.

- Hvorfor viser danske forsøg aldrig noget?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Er der noget om snakken? Det er klart, at man som forsker godt vil helt ind og se, hvilken mekanisme og hvilket aktivstof der virker. Men det er jo biologi, vi har med at gøre. Fodring er multi-faktorielt. Er det tegn på, at vi er blevet for selvfede og navlepillende i dansk svineproduktion. Ved vi altid bedst her i Danmark?

Dansk svineproduktion har en stor stjerne hos udenlandske interessenter. Vi er dygtige og effektive til at producere svin, mange svin. Vi har en stærk rådgivningsbranche, stærke andelsselskaber, firmaer og distributører. Men selv om det går godt, så bør vi blive bedre til at lytte til andre og kigge ud i verden.

Det gælder nok generelt. Med en ny klimalov i vente, så ser det ud til, at Danmark endnu engang skal gøre det bedre end udlandet. Jeg tror, at det er sundt, at vi kigger på os selv udefra og rusker lidt op i selvfedheden.

Det har vi gjort på Hyo med dialogkaffe. Vi har inviteret en svineproducent og en forbruger til dialog om klima i stalden. Se videoen på hyo.dk.