Men én ting er sikker - de skal spilles bedre, ikke dårligere.

Tilknytningen til landbruget bliver svagere og svagere, og basisviden om dyr og produktion har de færreste unge mennesker med hjemmefra. Derfor skal landbruget til at gøre noget andet end det vi plejer, hvis der skal komme dygtige elever og medarbejdere til svineproduktionerne i fremtiden.

Basal viden er gået tabt

Kan elerne møde hver morgen, er de oprigtigt interesserede, og responderer de godt på rettelser og instrukser, ja så kan vi næsten klare alt muligt andet.

Svineproducent Dorte Bak Himmelstrup fra Fyn har haft mange gode elever igennem Kokkenborg ved Svendborg. På Kokkenborg har de gjort sig rigtig mange overvejelser om, hvad der skal til for at få gode elever og dygtige medarbejdere.

- Vi skal som landmænd forstå, at den barnelærdom om dyrehold vi andre har fået ind med modermælken mangler. Der er enormt meget basisviden, der er gået tabt. Den viden skal vi bidrage med. Vi kan ikke forvente, at de unge har den basale viden om landbrug og samme forventning til arbejdslivet, som vi har haft gennem vores liv, den skal de først til at lære at kende, når de kommer på bedriften. Hun har erfaret, at alt for mange elever bliver smidt ud i noget, som ikke står mål med deres forudsætning og erfaring.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind