De nyeste teknologier er bygget ind i eksisterende stalde og har givet mulighed for flere udvidelser.

På Værum Vestergårds to ejendomme bliver der nu produceret i alt 12.000 slagtesvin om året. Den eneste grund til, at det blev muligt at udvide, var, at alle de nyeste miljøteknologier er taget i brug. Det kan dokumenteres, at der ikke udledes mere kvælstof nu, end da der blev produceret 800 slagtesvin i en gammel stald. Den seneste udvidelse til 15.000 slagtesvin vil ske med månegrisstalden i eksisterende bygninger, hvor delvis luftrensning, gulvudsug, nye gyllekanaler sikrer, at mere end 80 procent af ammoniakken samles op i stedet for at dampe af til miljøet.

- Vi er kendt som grisegården, der ikke lugter, siger Jørgen Berth, som sammen sønnen Christian Berth driver I/S Værum Vestergaard. Ejendommen ligger kun 400 meter fra et habitatområde, der har givet meget stramme restriktioner i forbindelse med udvidelse. Kravet har været, at al udvidelse skal holde sig indenfor den oprindelige godkendelse til 800 slagtesvin.

Nu er månegrisene landet

Når det er muligt at sende en mand til månen, er det også muligt at producere grise uden generende miljøbelastning. Det har været målet for månegrisstalden, som er en del af SPACE-projektet, hvor nye teknologier skal vise, at animalsk produktion ikke behøver at være en belastning for miljøet. Månegrisstalden har været mere end to år undervejs, og endelig er månegrisene tæt på at være landet.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind