I følge den kinesiske kalender bliver 2019 grisens år. En periode med overflod og lykke. Det trænger danske svineproducenter virkeligt også til. Dystre prognoser spår, at en gennemsnitlig svinebedrift står til at tabe over 1,5 millioner kroner alene i 2018. Tørken trækker spor langt ind i 2019. Manglende overskud vil medføre et fald i investeringerne på tre milliarder kroner, forudsiger Seges.

Mens jeg skriver dette udbetales årets enkeltbetaling og miljøtilskud. Det er en lettelse, men måske også et incitament til bankerne om at få reddet, hvad reddes kan. Jeg tror desværre ikke, at det er familien Landmand, bankerne tænker på. Hvis man kommer i den ulykkelige situation, at bedriften skal lukkes, så husk at tænke på jer selv og jeres familie.

Det er der ikke nødvendigvis andre der gør - og slet ikke banken.

Socialkonsulenterne fortæller, at for mange landmandsfamilier er konkurs en lettelse. En lettelse for endeligt, at slippe af med uvisheden, og den hårde kamp om bedriftens overlevelse. Mange kæmper forgæves for længe, hvilket kan splitte familien ad.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er ikke det værd. Tænk på jer selv, skaf en god advokat, snak med hinanden og andre.

Det er ikke en skam at trække konkurskortet. Det er en mulighed for at komme videre. I USA, Guds eget land, er en konkurs noget man skriver på CV'et. Det er en erfaring man lærer af og lever med.

Tilbage til grisens år. Det element, der ifølge den kinesiske zodiak styrer grisens år 2019, er jordelementet. Jord betyder renhed, stabilitet, ansvar, tålmodighed, pessimisme og melankoli.

Nu har jeg skrevet lidt melankolsk om pessimismen, så lad os koncentrere os om overflod og lykke. I dette nummer af Hyo kan du læse om udsigt til stigende svinekødspriser. Nu vi er i det kinesiske hjørne kan udbredelsen af afrikansk svinepest i den region af verden gå hen og bliver danske svineproducenters lykke.

Overflod eller ej, nyd stunderne i stalden. Selv om kontoen ser rødt, så har man lov til at føle sig lykkelig, alene fordi man er landmand og i sit rette element.