Overskuelige informationer der giver tryghed og handlekraft

Hvor finder man som landmand informationer om, hvad der sker, hvis Danmark rammes af afrikansk svinepest?

På svinekongressen blev der vist et teaterstykke, som oplyste publikum om hvad der kronologisk sker, hvis afrikansk svinepest rammer Danmark. Det var en fin indføring i, hvordan myndigheder og beredskaber handler, hvis en alvorlig, smitsom husdyrsygdom bryder ud.

Men hvis man ikke har været i Herning for at se teater, hvor finder man som landmand informationer om slagets gang ved henholdsvis mistanke og udbrud?

En udbrudsmanual på 40 sider

Det er uden tvivl kompliceret stof. Både Fødevarestyrelsen, L&F og Seges henviser til Fødevarestyrelsens Udbrudsmanual fra 2017. Den ligger på nettet. Det er en diger sag på over 40 sider.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hos medicinalfirmaet Boehringer Ingelheim mærker de utrygheden for fremtiden, både globalt og lokalt. Det har de handlet på, og lavet overskuelige plancher med information.

- Boehringer Ingelheim har altid været meget tæt på landbruget, svineproducenterne og deres dyrlæger. Mange spørger sig selv: Hvordan håndterer jeg det, når jeg står i situationen? Derfor har vi lavet plancher, der beskriver hvad man skal gøre, hvis svinepesten rammer Danmark, siger Claus Blaabjerg Larsen, som er teknisk chef i Boehringer Ingelheim.

Informationer kort og godt

Hos medicinalfirmaet har de gjort sig umage for at samle og forenkle informationerne og lavet nogle håndfaste plancher, om hvad der sker ved mistanke om svinepest, og ved udbrud af svinepest. Claus Blaabjerg Larsen fortæller, at han tror på, at information er vejen frem i forbindelse med forebyggelse.

-Jeg er sikker på at en håndgribelig og letforståelig oversigt kan gøre responsen hurtigere, når det gælder afrikansk svinepest. Derfor har vi lavet disse plancher, som er rettet mod dyrlægerne. Vi arbejder på at lave noget lignende til svineproducenterne, siger Claus Blaabjerg Larsen og tilføjer, at Boehringer Ingelheim har lanceret en app, der skal informere svineproducenterne. Appen, som hedder Combat ASF (Boehringer Ingelheim), beregner risikoen for smitte både internt og eksternt. Den kan downloades gratis.

Smitten nærmer sig

Risikoen for smitte afhænger af både mennesker og dyrs adfærd. De vilde dyr er svære at styre og bestanden af vildsvin i vores nabolande Sverige og Tyskland er massiv.

- Det er bare et spørgsmål om tid, før afrikansk svinepest kommer til Vesteuropa. Der er ingen tvivl. Sygdommen vil komme til Tyskland, for der findes ingen måder vi kan stoppe virusset i at sprede sig, blandt den store population af vildsvin i Polen og Tyskland. Det slog Dr Zygmunt Pejsak fast, på et stort opsat møde om svinepest i Tyskland, arrangeret af Rabobank. Dr Zygmunt Pejsak er professor ved det polske veterinær institut i Pulawy.

Selv om vi i Danmark holder tamsvinene fri for sygdommen, vil fund af vildsvin med afrikansk svinepest sætte en kæp i hjulet på eksporten fra Danmark.

Vildsvin via vandvejen

Hans Kristensen fra Lydersholm ved Tønder er jæger og forfatter. Han har fulgt udviklingen i bestanden af vildsvin de sidste ti år. Hans Kristensen mener, at vildsvinehegnet ved grænsen ikke nytter noget, og at den giver en falsk tryghed.

-Flensborg Fjord er åben flanke. Vi ved at vildsvin er utrolig vandglade og svømmer godt. De har krydset farvande, der er mere end dobbelt så bredde som Flensborg Fjord. Så det er en falsk tryghed, at sætte det hegn op, siger Hans Kristensen.

Hans Kristensen fortæller, at der for et halvt år siden blev filmet 14 svømmende vildsvin, som uden problemer tilbagelagde 1,5 kilometer. Der er fundet strandvasker vildsvin ved Flensborg Fjord. Han er ikke i tvivl om at vildsvinene kan krydse fjorden, og at de gør det.

En ting er vildsvin, en anden er den menneskelige faktor. Det er nok den største joker, i slaget om hvor og hvornår afrikansk svinepest slår til næste gang. Det kan vi se i det Belgiske udbrud. Det er dog betryggende at de Belgiske myndigheder har fået smitten indlemmet så hurtigt og effektivt.

Et økonomisk beredskab

Svineproducent Peter Kiær fra Bæredygtigt Landbrug er helt tryg ved, at Fødevarestyrelsen tager hånd om et eventuelt udbrud. Men han undrer sig over at Seges og L&F ikke har lavet en kort gennemgang af, hvad landbruget skal forvente, hvis katastrofen rammer.

-Der er ingen tvivl om, at det bliver en katastrofe for erhvervet, hvis vi får afrikansk svinepest til Danmark. Vi tør næsten ikke tænke tanken. Men hvorfor L&F og Seges ikke kort kan fortælle, hvad der sker, undrer mig, siger Peter Kiær. Det han frygter mest er, om der er styr på det økonomiske beredskab.

- Jeg savner et økonomiske beredskab, der har styr på et eventuelt udbrud. 30 procent af danske fuldtidsbrug er truet af konkurs. Der skal ikke meget mistillid til, før de bliver skubbet ud over afgrunden. Der bør laves en analyse af konsekvenserne, for landbruget og for samfundet, foreslår Peter Kiær. Han undrer sig over, at der ikke er lavet en slags beredskabs-aftale mellem Staten, pengeinstitutterne og landbruget om, hvordan man holder hånden under landbruget i tilfælde af et udbrud med afrikansk svinepest. Det kunne fjerne den utryghed, der befinder sig blandt svineproducenter, banker og kreditforeninger, mener Peter Kiær.