Det er velkendt for alle, der er beskæftiget i svineproduktionen, at forskellige colibakterier ofte er involveret i blandt andet diarrétilstande. Specielt i produktionen ugerne efter fravænning kan E. coli ofte volde problemer. En af forklaringerne på dette er, at kun typisk 30-40 procent af grisene i farestalden optager plantebaseret foder. De resterende 60-70 procent af pattegrisene nøjes med soens mælk, og dermed er grisenes fordøjelsesenzymer ikke udviklet til at omsætte plantebaseret foder ved tre til fire ugers alderen, hvor vi normalt fravænner dem.

Når den enzymbaserede nedbrydning af kornets stivelse og foderets råprotein ikke fungerer optimalt, efterlades der en del uomsatte næringsstoffer i grisenes tyndtarme. Uomsat foder danner en form for vækstmedie som colibakterierne kan vokse frem i.

Få adgang til hele artiklen

Prøv første måned for kun 1 kr. og få ubegrænset adgang til alt indhold på Maskinbladet.dk*
Få adgang nu
Allerede abonnent?
* Efter første måned fortsætter abonnementet automatisk til normalpris - 179 kr. pr. md inkl. moms.
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.