New Holland CR9.80 er en ægte rotor mejetærsker hvor afgrøden tærskes og kernerne skilles fra halmen i to langs-liggende rotorer. Den nu gamle tradition fra New Holland med Twin Rotor-teknologien fortsætter og er stadig under udvikling, selvom det har mere end 40 år på bagen.

Udviklingen fra den tidligere CR-serie med blandt andet CR9080 og topmodellen CR9090, er der sket ændringer på både motor og tærskeværk. Motoren er dog den samme som i den tidligere, men nu er der tilføjet SCR-teknologi. På tærskeværket er der eksempelvis kommet elektroniske ledeskinner på toppen af rotoren og automatisk reset af bro, ved udløsning af sikringsbolten. Selve rotoren har også været igennem flere forandringer løbende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kabinen og specielt kørehåndtaget er ændret. Kabinen er blevet mere moderne og højre armlæn har fået en opgradering, dog er der stort set de samme funktioner at finde, og brugervenligheden fortsætter. Kørehåndtaget som kom til denne generation af CR-serien er fjederpåvirket, og hvis man er vant til det gamle håndtag, kræver det lidt tilvænning.

rich-media-2
Kørehåndtaget er fjederpåvirket, og hvis man er vant til det gamle håndtag, kræver det lidt tilvænning. Foto: Emil Samsø Møller

Unik stenfælde

Tilbage i 2002 lancerede New Holland en unik stensikring til CR980, der består af sensorer, som registrerer sten, der er sten på vej op i indføringskanalen. Når sensorerne registrer at der er en sten på vej op i indføringen, stoppes indføringen og en afviserplade på indføringens underside åbner, og stenen smides ud på marken. Afviserpladen lukkes ved at hæve og sænke skærebordet.

På de sidste modeller af CR9090 introducerede New Holland en føderulle imellem indføringskæden og de to rotorer. Dynamic Feed Roll, som New Holland kalder systemet, har til formål at overføre materialet nænsomt og fordele det imellem de to rotorer, for at give et bedre flow igennem maskinen.

Som sidegevinst fik New Holland mulighed for at montere en traditionel stenfælde under rotoren.

rich-media-3
Dynamic Feed Roll har til formål at overføre materialet nænsomt og fordele det imellem de to rotorer, for at give et bedre flow igennem maskinen. Foto: Emil Samsø Møller.

Fortsat Curser 13

På motorsiden er der ikke ændret noget fra den tidligere CR-serie, det er stadig den velkendte sekscylindrede FPT Curser 13 motor der er hjertet i maskinen, med en maksimal effekt på 571 hestekræfter. Transmissionen er som fra den tidligere CR-serie, hydrostatisk og med en fire-trins gearkasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte New Holland CR9.80, der er set hos Skjern Maskinforretning A/S, er fra 2015 og har gået 1.653 timer på motoren og 1.192 timer på tærskeværket. Maskinen sælges uden skærebord. Maskinen er udstyret med to-trins hydrostatisk firhjulstræk.

Invester i en gennemgang af mejetærskeren

På en mejetærsker er der meget der meget der kan gå galt, og derfor lyder anbefalingen at man investerer allerede inden at den brugte maskine købes. Ved en gennemgang af maskinen med en kompetent mekaniker, kan der findes fejl og mangler, og dermed kan man spare sig selv for mange penge, hvis fejlene opdages inden købet afsluttes.

- Der er mange penge at spare, ved at investerer et lille beløb i en gennemgang af mejetærskeren. Det er ikke altid nemt at vide hvor man skal kigge, men når man arbejder med høstmaskiner hver dag, er det med til at give et overblik over hvor fejl og slitage som regel er størst, forklarer Christian Meyer, mejetærskermontør hos Skjern Maskinforretning.

Et godt sted at starte

Et godt sted at starte en kontrol af en mejetærsker er ved indføringen, der kan man som regel se om der er skader på indføringstromlen og medbringere. Ved eventuelle skader og buler på disse kan give et billede af skader længere inde i maskinen.

- Hvis der er skader omkring indføringen, vil der i flere tilfælde også være skader længere inde i maskinen, hvis altså ikke skaderne er udbedret. Det vil ikke i alle tilfælde være aktuelt, da vi har stenfælde på maskinen, men et godt udgangspunkt at starte med, forklarer Christian Meyer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Skadet medbringere kan være et tegn på skader i maskinen, hvis ikke stenfælden har fanget dem. Foto: Emil Samsø Møller.

Har maskinen kørt med bælter, er også et væsentlig spørgsmål. Hvis den pågældende maskine har kørt med bælter, er det en god ting at kontrollere forakslen for eventuelle utætheder.

- Man skal ikke være bange for at købe en maskine der har kørt med bælter, man skal bare være opmærksom på om der er nogle utætheder, forklarer Christian Meyer.

Hold maskine tæt

Ved soldene og tilløbsplanet kontrolleres det om tætningerne op langs maskinsiderne er i orden, det vil sige uden huller og sprækker. Det er svært at se standen på en mejetærsker på afstand og derfor fastslå Christian at man skal ind og kravle.

- Der er ikke nok at stå på siden af maskinen og kigge, nej man skal ind under maskinen og åbne bundklapperne for at kontrollerer sneglene, men man skal også ind og kigge på begge rotorer og soldene skal tjekkes, forklarer Christian Meyer.

- Utætheder kan skyldes slid, eller at der har været rotter og mus i maskinen. For at undgå det, er det vigtigt at mejetærskeren blæses ren for avner og korn, før den sættes til side i efteråret, siger montøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Elevatorkæden skal være spændt op, men ikke overspændt. Foto: Emil Samsø Møller.

Ved elevatorkæden anbefaler han, at man kontrollerer gummiflapperne for slid. Elevatorkæden skal være spændt op, men omvendt må den ikke være for stram. En tilpas opstramning er, når man netop kan flytte kæden på kædehjulene med fingrene.

Kontroller knivene

Det er ikke kun på grund af kvaliteten af arbejdet at knivene i snitteren skal være i orden, det er også med til at spare på brændstoffet og mindsker risikoen for pakning af halm på båndet inden snitteren. Der er mange der vælger at lade knivene i snitteren køre en ekstra sæson, men det er bestemt ikke en fordel, da det kan give udfordringer og en øget brændstofmængde.

rich-media-9
Knivene i snitteren skal være i orden ikke sløve, det er med til at give et bedre flow og brændstofforbrug. Foto: Emil Samsø Møller.

- Det kræver mere energi og kraft fra motoren når snitteren skal slå halmen i stykker med et stykke jern der er bløde kanter på, det går meget nemmere når knivene er skarpe og nye. Det er brændstofbesparende og samtidig giver det en bedre kvalitet af arbejdet der udføres, så man skal ikke tænke for læne over at skifte knivene i snitteren, selvom det koster lidt, afslutter Christian Meyer.

rich-media-11
Christian Meyer, mejetærskermontør hos Skjern Maskinforretning A/S. Foto: Emil Samsø Møller.