Amazone ZA-M Ultra Hydro er en liftophængt gødningsspreder, der er monteret på vejeceller, og med kvalitetsgødning er der mulighed for en spredebredde på op til 48 meter.

Trods mindre lempelser lever de danske planteavlere stadig med en gødningskvote, der mange gange er i underkanten af planterns økonomisk optimale behov. Derfor skal hvert gødningskorn udnyttes optimalt, og det får et stigende antal landmænd til at investere i egen kunstgødningsspreder. Når der investeres i egen spreder, er det vigtigt at vælge en model, der med sikkerhed kan fordele gødningen jævnt på den arbejdsbredde, der køres med i dag, og hvor der også er spredekapacitet til at gå endnu længere op, hvis det bliver aktuelt. Det er ligeledes vigtigt med et velfungerende kantspredningsudstyr, der er i stand til at gøde den yderste del af marken optimalt, uden at gødningen ender ude i hegn og sårbar natur.

Det er over 100 år siden at grundlæggeren af Amazone, Heinrich Dryer, konstruerede den første hestetrukne gødningsspreder, og virksomheden har for længst rundet en million gødningsspredere.

Spredevingerne er en sliddel, og for at opnå en ensartet fordeling af gødningen er det vigtigt, at vingerne er intakte i hele længden.

Morten Jokumsen, værkfører hos Almas Agro A/S i Hvam.

Velkendt teknik

Den brugte Amazone ZA-M Ultra Hydro, der er set hos Almas Agro A/S, er fra 2010. Den er med hydraulisk træk og er monteret med overbygning, så den rummer 4.200 liter. Den er med indbygget kantspredningsudstyr, og tildelingen kontrolleres af GPS.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Amazone introducerede spredesystemet med to tallerkner allerede i 1980. Sprederen havde modelbetegnelsen ZA-U, og i princippet er det forgængeren for ZA-M, der kom på markedet i 1989. Modellen er blevet opdateret flere gange, og ved hver opdatering er der lagt lidt til spredebredden. Eksempelvis blev den maksimale spredebredde øget fra 36 til 48 meter da Amazone ZA-M skiftede navn fra Profis og til Ultra. Samtidig med blev rumfanget i basissprederen øget fra1.500 liter og til 3.000 liter, mens det maksimale indhold med overbygning gik 3.100 liter til 4.200 liter.

rich-media-1
Beholder, lukkeskod og spredetallerkner er i rustfrit stål.

Kantspredning fra førerkabinen

Amazone ZA-M Ultra Hydro kan sprede gødning i intervallet 15 - 48 meter. Men for at dække det brede spektrum skal der skiftes spredeskiver, når spredebredden kommer over 24 meter.

Ud over Hydro-versionen, hvor spredeskiverne trækkes hydraulisk, leveres ZA-M Ultra også i en version, der trækkes af traktorens kraftudtag. På den model styres kantspredningen af Limiter, der aktivers hydraulisk, og som retningsbestemmer gødningen ud mod skel. På Hydro-versionen indstilles kantspredningen fra Amatron+-terminalen, og det sker ved at reducere hastigheden på den spredetallerken, der vender ud mod skel. På begge modeller kan kantspredningen indstilles i tre niveauer, der tager hensyn til om der spredes ud mod et vandløb eller op mod en mark med en anden afgrøde.

GPS-styringen på den brugte spreder åbner og lukker automatisk for gødningen ved forageren og i kiler. Systemet kan enten anvende signalet fra traktorens GPS-anlæg eller modtage signalet fra en ekstern antenne.

Nye modeller

I 2013 introducerede Amazone de nye ZA-TS-gødningsspredere, der var afløseren for ZA-M. Igen fik spredebredden et nøk opad og når nu ud på 52 meter. Lige som forgængeren kan den også leveres både med mekanisk og hydraulisk træk. Sprederen kom også i ZT-TS, der er en bugseret model, der rummer 8.200 liter gødning.

rich-media-2
Der skal kun monteres et par hydraulikslanger, før sprederen er klar.

Se efter skader og slid

Den brugte Amazone ZA-M Ultra Hydro står stort set uden en skramme. Men lige ved siden af står der en spreder af samme fabrikat, hvor det er tydeligt, at sprederen af og til er blevet ramt af skovlen på læssemaskinen. Det er ikke fordi sprederen har de store buler, men bare det at lakken er beskadiget har åbnet op ind til det rå metal, der angribes af rust.

- På fabrikken er Amazone meget påpasselige med at afrense og rustbeskytte de rå metaldele med en zinkfosfatering, før sprederen grundes og slutlakeres. Men når sprederen får skader, springer rustbeskyttelsen, og metaldelen angribes øjeblikkelig af den aggressive gødning. Derfor er det altid en god ide at se den brugte spreder efter for buler og skrammer. Er uheldet ude, og der sker en skade på sprederen, er det en god ide at få lakken udbedret med en rustbeskyttende grunder og dækmaling, siger Morten Jokumsen, værkfører hos Almas Agro A/S i Hvam.

For at gøre sprederen robust og forhindre angreb af rust, anvender Amazone rustfrit stål til den nederste del af gødningsbeholderen og til lukkeskod samt til spredetallerkner og spredevinger.

rich-media-3
Morten Jokumsen, værkførere hos Almas A/S i Hvam.

Hold den ved lige med sliddele

I testhallen på den tyske fabrik tester Amazone stort set samtlige gødningstyper på markedet, og resultatet stilles til rådighed for kunderne på nettet. ZA-M Ultra Hydro indstilles til de forskellige gødningstyper ved at justere vinklen på spredevingerne. Amazone arbejder med et system kaldet SBS, der går ud på at dosere og sprede kunstgødningen, uden at gødningskornene knuses. Første element er omrøresystemet i bunden af gødningsbeholderen. Det sørger for at beholderen tømmes jævnt, og når gødningen overføres til spredetallerknen, sker det centreret, hvor hastigheden er lav.

- Spredevingerne er en sliddel, og for at opnå en ensartet fordeling af gødningen er det vigtigt, at vingerne er intakte i hele længden. Har de dybe spor og en meget ujævn overflade, er det tegn på at der snart skal monteres nye spredevinger, siger Morten Jokumsen.

Mærk på transmissionen

De to spredeskiver på ZA-M Ultra Hydro trækkes af hver sin hydraulikmotor, og derfor er der hverken kraftoverføringsaksel eller fordelergear at holde ved lige.

- I afprøvningen af sprederen skal man teste, om de to aktuatorer, der åbner og lukker for gødningen, fungerer. Derudover er det en god ide at tage fat i spredetallerknerne for at mærke efter om der er slør i lejet unde tallerknerne. Vejesystemet kalibrerer sig selv, og det eneste man skal kontrollere, er at lejerne omkring vejecellerne ikke er slidte, siger værkføreren.

rich-media-4
Den brugte Amazone ZA-M Ultra kontrolleres fra en Amatron+ terminal, mens GPS-Switch åbner og lukker for gødningen i kiler og ved forageren.

Hold den ren

Levetiden på sprederen afhænger både af hvordan den bliver behandlet i hverdagen, og af hvordan den bliver rengjort og opbevaret imellem sæsonerne.

- Efter blot nogle få dage bliver støvet fra de fleste gødningstyper til en fedtet og aggressiv masse. Få derfor sprederen vasket af før den sættes af i maskinhuset, og skal den ikke anvendes i den nærmeste fremtid, er det en god ide at sprøjte den ind i et tyndt lag olie. Det minimerer risikoen for rust, og samtidig beskytter det også maskinen næste gang den anvendes, siger Morten Jokumsen.