Engelske Bunning producerer en række forskelige møgspredere, men versionen med navnet Gigant findes kun på det danske marked og er bygget på foranledning af den danske importør.

G.T. Bunning & Sons Ltd., der har produceret landbrugsmakiner i over 50 år, satser nu udelukkende på møgspredere. Ud over flere serie af spredere designet til det europæiske marked, omfatter produktionen også meget store spredere, der er udviklet specielt til de nordamerikanske og australske markeder. Mindste spreder læsser seks ton, mens den største spreder til det amerikanske marked læsser 38 ton.

Ifølge den danske importør bygger den engelske virksomhed omkring 350 spredere om året. Uanset størrelse og spredemetode bygges de engelske spredere ud fra virksomhedens grundide, som er: Byg det stærkt men hold det simpelt.

Der er sådan set ikke så meget, der kan slides og gå i stykker på en Bunning spreder.

Designet til Danmark

Grundlæggende bygger G.T. Bunning & Sons Ltd. spredere med enten to lodretstående spredevalser, eller med vandretliggende valser der river materialet op, og afleverer det på to spredetallerkner som spreder materialet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den brugte Bunning Gigant er set hos Stach Agro, der importerer og sælger de engelske vogne. Vognen er midlertidig lånt ud til Vorning Maskinstation i Thy, der venter på at få to nye Bunning spredere leveret.

Bunning Gigant bygges på chassiset af modellen, som fabrikken kalder Lowlander 150 HD mk2. Det er en 15 ton spreder med enkelt aksel og store hjul i dimensionen 710/70 R38. Sprederen er i bunden 1,60 meter bred, og til det danske marked er den monteret med forhøjede sider, der knækker udad og danner en tragt, hvor der for oven er 2,90 meter imellem siderne.

Bredere spredeværk

I bunden af Bunning Gigant ligger der kun to bundkæder. Til gengæld er kæderne 20 millimeter tykke, og her en trækstyrke på 50 ton. Medbringerne, der er fremstilet af profilstål, er ikke svejset fast på bundkæderne. I stedet sættes de løse medbringer ind over en sokkel, der er svejset på bundkæden. Systemet gør det let at servicere bundkæden, og bøjes en medbringer, kan den let fjernes eller erstattes af en ny. Det kan ske ude i marken og med fuld læs. Den beskadigede medbringer skal blot være under vognen, og når bundkæderne løsnes, kan den beskadigede medbringer blot vippes ud af fatningen på begge kæder og erstattes af en ny.

Materialet spredes af to afbalancerede valser, der har en diameter 965 millimeter. For at minimere risikoen for, at materialet ophober sig ved valserne, er døren med valserne godt tyve centimeter bredere end vognbunden.

Med vægt og doseringskontrol

Som ekstraudstyr kan sprederen leveres med vægt og med automatisk doseringskontrol. Doseringen kan styres ud fra tildelingskort og styringen kan enten foregår fra traktoren Isobus-terminal eller fra en ekstern terminal.