Fra Roerslev Smedie og Maskinforretning på Vestfyn sælges nye og brugte maskiner til flere lande, samtidig med at der serviceres ballepressere.

Ved et vej-sving i udkanten af landsbyen Roerslev på Vestfyn, hvor den tidligere landsbysmed holdt til, ligger nu Roerslev Smedie og Maskinforretning. Michael Larsen der ejer og driver forretningen hilser, mens han har travlt med at flytte skovlgrabbe til minilæssere på sin gaffeltruck.

Han har gang i mange forskellige projekter, der både involverer kunder rundt om i Danmark, men også en del udenlandske fra Østeuropa og helt til Kina.

Påkørsel af tog

Michael Larsen viser rundt uden for værkstedshallen. På gårdspladsen står firmaets tre ud af fire servicevogne og en John Deere 6930 traktor.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg fik den til en god pris. Fronten var smadret, men kabinen var intakt. Vi fik skiftet motor og fik fronten lavet, og nu er traktoren solgt til en kunde i Litauen, siger Michael Larsen.

Traktoren var i august involveret i et sammenstød med et IC3-tog ved jernbaneoverskæring i Bjerndrup på vej fra Tinglev mod Sønderborg. Det var bare et af Roerslev Smedie og Maskinforretnings mange projekter, da det efterhånden er blevet lidt af et speciale for maskinforretningen at finde gode tilbud.

Michael Larsen har købt flere døds- og konkursboer gennem tiden. Så meget, at han har lejet en tidligere ridehal til at opbevare de maskiner, der ikke kan tåle at stå udenfor hele året.

Resten af maskinerne står på og langs en græsplæne bag ved smedjen. Han har sat et skilt op med teksten 'Ingen kørsel på græsset, når det er vådt'. Michael Larsen griner selv lidt over det, da græsset gennem næsten hele året har været vådt, og derfor har været svært at holde græsset pænt, når alle maskinerne lige fra en JCB rendegraver til en Volvo gravemaskine på bælter og en stor Krone finsnitter skulle have hver sin plads på området.

Den gamle smedje

Han købte landsbysmedjen tilbage i 2003, efter bygningerne havde stået tomme i tre år. Han og konen flyttede ind i stuehuset, men der skulle gå yderligere fire år, før han startede sin virksomhed i den tilstødende værkstedshal. Nu er der fem mand ansat samt en kontordame, der arbejder på freelance-basis.

Få år efter han blev udlært, ønskede han at prøve kræfter som selvstændig. Med sig havde Michael Larsen stor erfaring med reparationer af ballepressere, og det blev også en af grundstenene i Roerslev Smedie og Maskinforretnings aktiviteter helt fra begyndelsen.

På værkstedet er tre af de ansatte ved at lægge sidste hånd på eftersynet af en Krone Big Pack 4x4 presser, inden den triller ud af hallen.

Kunden fra Kina

Krone ballepressere har længe været fast inventar hos Roerslev Smedie og Maskinforretning. Michael Larsen har mange faste kunder på Fyn og Sjælland som skal have serviceret eller efterset pressere. Brugtsalget af presserne er også gået godt, og der har været bud efter de gulgrønne pressere langvejs fra.

- Jeg troede, det var en spam-mail, jeg havde modtaget, da en kineser skrev til mig, så jeg ignorere det i første omgang. Men da han blev ved med at skrive om de tekniske detaljer, kunne jeg fornemme, at han var interesseret, siger Michael Larsen.

Kineseren havde set en annonce, Michael Larsen havde lagt på Mascus' markedspladsen på internettet. Få dage senere stod en blokvogn klar til at køre to Krone-pressere til Esbjerg og få læsset dem på et skib til Asien.

Eftersyn af pressere

Gennem årene har firmaet opbygget en stor kundegruppe, der får deres ballepressere til eftersyn og servicering på værkstedet. I år er der blevet høstet løbende, og det har resulteret i, at presserne er blevet efterset over en længere periode.

- Folk er kommet ind med deres pressere løbende gennem de sidste måneder. Når de ikke har kunnet høste, er de kommet ind for at få dem serviceret, siger Michael Larsen.

Ifølge ham, har det givet mindre pres på værkstedet, end det ellers ville gøre under en normal høstsæson, da arbejdet har strukket sig over længere tid, også i perioder hvor der normalt ikke er så travlt på værkstedet.

Joskin kom forbi

Fra begyndelsen af 2017 har Roerslev Smedie og Maskinforretning fået endnu en fast samarbejdspartner. I efteråret 2016 dukkede en repræsentant fra Joskin uanmeldt op og spurgte Michael Larsen, om ikke han var interesseret i at sælge vogne fra virksomheden.

- Indtil videre har jeg fået solgt to møgspredere og en tipvogn fra Joskin, så jeg er godt tilfreds med samarbejdet og salget, siger Michael Larsen.

Bortset fra nye produkter fra Krone og Joskin er det de brugte produkter Roerslev Smedie og Maskinforretning sælger flest af, og det er blevet en større og større del af forretningen.

- Fra starten af har været eftersyn og servicering været hovedforretningen, men nu går salget af maskiner også godt, siger Michael Larsen.