Før årtusindskiftet solgte mange tyske maskinforetninger Fendt traktorer og Claas høstmaskiner. Men ønsket om større fokus på det enkelte mærker, tvang forhandlerne til at vælge imellem de to mærker. Opsplitningen betød, at Fendt-forhandlerne manglede en mejetærsker i produktpaletten. Da Fendt og Massey Ferguson har samme ejer, var det nærliggende for Fendt at hente mejetærskerinspiration hos Massey Ferguson, som på daværende tidspunkt producerede mejetærskere i Randers.

I 1999 kom de første Fendt mejetærskere på markedet. Maskinerne blev produceret i Randers, og tærskesystemet i de grønne høstmaskiner var meget lig det som fandtes i mejetærskere fra Massey Ferguson. Men på områder som førerkabine og tømmesnegl differentierede de grønne høstmaskiner sig fra de røde. I motorrummet på Fendt maskinerne blev der installeret en sekscylindret Deutz-motor, hvor Massey Ferguson havde tradition for at anvende motorer fra finske Sisu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fælles platform

Den brugte Fendt 8370P, som er set hos Hjallerup Maskinforretning A/S, er fra 2012. Den er udstyret med et 25 fods PowerFlow skærebord og firehjulstræk. Mejetærskeren har gået 782 motortimer og på 545 høsttimer har den høstet 1.417 hektar.

Fendt 8370P blev sammen med 8400P introduceret i 2008. Største forskel på de to maskiner var, at der i Fendt 8370P lå en sekscylindret Agco Power motor på 379 hestekræfter, mens der i 8400P lå en tilsvarende motor med en ydelse på 404 hestekræfter.

Produktionen af både Fendt og Massey Ferguson mejetærskere flyttede i 2010 fra Randers til Laverda-fabrikken i Italien.

Hvor de første Fendt mejetærskere adskilte sig fra Massey Ferguson på en række punkter, så er det stort set kun farven, der adskiller Fendt 8370P fra Massey Ferguson 7282 Centora.

Tre broer

Afgrøden tærskes i Fendt 8370P af en cylinder med en diameter på 600 millimeter og en bredde på 1.680 millimeter. Efter tærskecylinderen møder afgrøden en halmvinde, som afleverer materialet til den roterende kerneudskiller. Tærskecylinderen har et broareal på 1,06 kvadratmeter, og med broer under både halmvinde og kerneudskillere kan der lægges yderligere 1,1 kvadratmeter til broarealet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Korntanken rummer 10.500 liter og tømmes af en højtliggende tømmesnegl.

Nye modeller og nye kabiner

Til høsten 2014 kom der nye modeller og 8370P blev opgraderet til Fendt 8380P. Ud over opdateringer på motorteknologien fik mejetærskeren den nye Skyline førerkabine, som også findes på den store hybridmaskine Fendt 9490X og på maskiner i den mindre C-serie.

Derudover kan den nye serie monteres med det nye SuperFlow skærebord, hvor PowerFlow-teknologien kombineres med en stor indføringssnegl, der har en diameter på 762 millimeter.

Se efter slid og skader

Skærebordet på Fendt 8370P er som standard monteret med knive og knivtræk fra Schumacher. Hvert andet blad på kniven vender på hovedet, og sammen med specielle fingre giver et godt snit i eksempelvis frøgræs og kornmarker med græs i bunden.

- Systemet ændrer dog ikke ved, at såvel kniv som knivgang skal være i orden. Kontroller derfor, at fingrene sidder lige, og at kniven kører frit i fingrene. Imellem kniv og PowerFlow-båndene er der er forhøjning, og det holder effektivt sten ude af skærebordet. Til gengæld er det en god ide at kikke nærmere på bånd og lejer i PowerFlow-systemet, siger Alf Vestergaard, der har mage års erfaring som værkfører hos Hjallerup Maskinforretning, og nu fungerer som mejetærskermontør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt at PowerFlow-skærebordet opbevares i tørvejr, ellers er der risiko for at regnvand ødelægger de nederste lejer ved indføringsbåndene. Afmonter afdækningen imellem båndene, og undersøg om lejerne er intakte, og at båndene ikke er flosset i kanterne, siger montøren.

Båndene ødelægges enten ved at køre skævt, eller af rotter og mus som æder kanterne af båndene. For at minimere risikoen for angreb af gnavere, anbefaler Alf Vestergaard, at afskærmningen imellem båndene afmonteres, når mejetærskeren rengøres, og først monteres igen når den klargøres til høst. Han anbefaler en moderat opstramning af båndene, da en for voldsom opstramning kan ødelægge båndene.

Åbne stenfælden

I gennemgangen af mejetærskeren anbefaler Alf Vestergaard at åbne stenfælden, så man kan komme til at mærke på forkanten af broen.

- Har der været sten i maskinen, er det som regel her, at skaden sker. Broen skal være lige og slaglerne skal selvfølgelig også være i orden. Men hvor det kan være ret bekosteligt at reparere en stenskade, så er et sæt nye slagler til at betale sig fra. Indføringskæder og indføringsjern skal selvfølgelig også være i orden. Kæderne undersøges for slid ved at løfte dem midt på tandhjulet. Kan kæden løftes fri, er den slidt og klar til udskiftning, siger Alf Vestergaard.

Hold slidpladerne i orden

På indersiden af inspektionslågen under elevatorkæden er der på svejset en slidplade, og ifølge den nordjyske montør er det vigtigt, at pladen holdes intakt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sørg for at få en ny plade svejset på, før den første er helt slidt op. Elleres er der risiko for, at elevatorkæden begynder at gnave i den resterende del af elevatorkassen. Det kritiske sted i elevatorkassen er i toppen, hvor elevatorkæden strammes op, siger Alf Vestergaard, og tilføjer:

- Når der er åbnet ind til elevatoren, bør såvel elevatorkæde som tandhjul ses efter. Er tandhjulene slidt helt spidse, er de tjenlige til udskiftning, og min erfaring er, at det er bedst at skifte kæde og tandhjul samtidig.

Ren og åben

Før maskinen sættes til vinter, er det vigtigt, at den blæses ren for avner og korn.

- Lad alle låger stå åbne og åbn også ned i korntanken. Det minimerer risikoen for at der bosætter sig rotter og mus i maskinen. Forebyg med et par poser musekorn og start maskinen op et par gange i løbet af vinteren, anbefaler montøren.