For familien Christensen fra Grundvad er det ikke noget nyt at leve af at sælge og servicere traktorer og maskiner til landbruget.

I dag er det Flemming Christensen, som står i spidsen for Grundvad Maskinhandel, men det hele startede i 1927, da Flemmings farfar gundlagde Chr. N. Christensen & Co. Siden kom Flemming Christensens far, Knud Christensen til i 1951, og i 2005 overtog Flemming Christensen roret i den familiejede virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 1961 fik Grundvad Maskinhandel forhandlingen af Deutz-Fahr. Og det har været en væsentlig del af forretningen lige siden. I 2003 introducerede Flemming Christensen Valtra til forretningen og det er gået strygende lige siden.

En del af forretningens succes er, at Grundvad Maskiner har lang ekspertise med salg og service af Deutz-Fahr traktorer. Og så betyder den tætte kontakt med kunderne i lokalområdet ekstremt meget for maskinhandleren.

- Vores kunder bruger os, fordi de ved, at vi leverer en god service hver gang. Samtidig betyder det ekstremt meget for dem, at vi er tæt på dem, når de har brug for os. Hovedparten af vores kunder er lokale og er vant til at vi er klar til at hjælpe dem kort tid efter, at deres problem opstår, siger Flemming Christensen.

Med sin beliggenhed lige ved rute 13, er der rigtigt mange mennesker der kører forbi hver eneste dag. Og de husker Grundvad Maskinhandel, når der skal handles.

- Det betyder rigtigt meget at vi ligger der hvor vi gør. Folk ser skiltet fra vejen, og så kigger de forbi når de mangler en maskine. Det har vi faktisk fået rigtigt mange kunder på, forklarer Flemming Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye kunder i butikken

I et presset marked, oplever Flemming Christensen jævnligt, at der kommer nye kunder til maskinhandlen. Og kunderne vender tilbage.

- Jeg tror de kommer, fordi de har fået en god oplevelse ved at handle hos os. Vi har erfaringen og det gode udvalg. Og en af hemmelighederne er, at vi køber stort ind. Det sikrer, at vi har et stort udvalg og samtidig kan være skarpe på priserne. Det tror jeg er vigtigt, forklarer Flemming Christensen.

Samtidig fremhæver maskinhandleren sine dygtige medabejdere som en væsentlig forklaring på, hvorfor Grundvad Maskinhandel oplever succes.

- Vi har Danmarks største ekspertise når det glæder Deutz. En af vores mekanikere har eksempelvis arbejdet med Deutz-Fahr i 48 år, og vores lagerchef i cirka 30 år. Og det kan kunderne mærke, siger Flemming Christensen.

Samtidig har Grundvad Maskinhandel altid et stort udvalg af reservedele på lager, så enhver situation kan håndteres hurtigt og korrekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil ikke være større

Selvom Grundvad Maskinhandel oplever god succes i et presset marked, går Flemming Christensen ikke med planer om at lade virksomheden vokse. Han vil langt hellere kunne overskue forretningen og være sikker på at kunne drive virksomheden videre.

- Vi skal ikke være større end vi er lige nu. Med den størrelse vi har, er virksomheden til at overskue og vi kan holde pengene hjemme. Hvis vi vokser til at have 30-40 mand gående, bliver der for mange, som ikke kan fakuteres ud til kunderne, og så bliver vi sårbare, siger Flemming Christensen.

Med 11 mand i alt er forretningen ikke større, end at Flemming Christensen kan overskue den. Og samtidig kan de enkelte medarbejderes løn hentes hjem. Og sådan foretrækker den drevne maskinhandler at have det.

Sortiment en styrke

I forretningen forhandler Grundvad Maskinhandel ud over Deutz-Fahr og Valtra også Cub Cadet maskiner til have/park-segmentet, landbrugsmaskiner fra danske Fransgård og Lely fra Holland, og som noget nyt har Flemming Christensen importeret en serie af de finskproducerede Junkkari-vogne, som laves samme sted som Valtras traktor-kabiner. Derudover råder forretningen over et bredt udvalg af forskellige maskiner til skov-folket.

- Vi har altid haft et solidt udvalg af maskiner og udstyr til både have/park-segmentet og skovfolket. Det giver en god synergi til vores andre produkter, og på den måde skaber vi også nye kunder for os selv, siger Flemming Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valtra eller Deutz?

For Flemming Christensen og Grundvad Maskinhandel venter der en spændende tid. Her skal det nemlig afgøres, hvilke traktorforhandlinger, der skal være i butrikken fremadrettet. Og selvom Deutz-Fahr har været en fast del af forretningen siden 1961, er det endnu ikke afgjort om det bliver Valtra eller Deutz-Fahr der er fremtiden i forretningen.

- Det er klart, at på et eller andet tidspunkt skal jeg nok vælge. Det tror jeg ikke, jeg kommer udenom. Men om det så blive Agco og Valtra eller jeg fortsætter med Deutz-Fahr, eller det bliver en kombination, hvor vi eksempelvis bliver B-forhandler af Valtra og fortsætter som A-forhandler hos Deutz. Jeg ville i hvert fald være slemt ked af, at skulle slippe et af mærkerne, men det ender jo nok sådan, siger Flemming Christensen.

Selv håber Flemming Christensen på en løsning hvor han kan holde begge traktormærker under samme tag som i dag.