Hos Højgaards Maskinfabrik uden for Lemvig drives forretningen af kreativitet.

Maskinfabrik lever af at se muligheder i kundernes udfordringer - og derefter at kunne omsætte dem til løsninger, som giver mening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi udvikler maskiner ved at udvikle mennesker,

Karen Hastrup, administrerende direktør, Højgaards Maskinfabrik

Fabrikken som har 50 års jubilæum i år begyndte med traditionelle smedeopgaver for de lokale landmænd i området. Og det er Højgaards Maskinfabrik sådan set stadig. Man kan stadig få lavet en vejrhest, en port eller et gelænder, repareret en landbrugsmaskine eller andet forefaldende reparationsarbejde. Men fabrikken har udviklet sig til at være en international produktionsvirksomhed med masser af knowhow.

Fra fabrik til maskinhandel

Innovation koblet med de rigtige kompetencer, har været i højsædet lige siden nu afdøde Iver Højgaard i 1966 åbnede sin smedeforretning i det nedlagte mejeri på Fabjergkirkevej mellem Rom og Fabjerg, hvor han fandt på et væld af kreative løsninger for sine kunder, som både kom lokalt og langvejsfra.

- Det har altid været noget af det, vi har været gode til i virksomheden. At finde kreative løsninger på vores kunders udfordringer. Og det er det i høj grad også i dag, siger administrerende direktør i Højgaards Maskinfabrik, Karen Hastrup.

Da forretningen blev stiftet i 1966 var der flere kunder, som spurgte, om de kunne få lov til at bestille ting hjem gennem Maskinfabrikken. Det blev til, at et lagerrum var dedikeret til varer, Iver havde bestilt til kunderne. Da det efterhånden greb om sig etablerede han sammen med sønnen Tonny Højgaard Specialbutikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

.. og tilbage igen

I 1972 opfandt Iver en ny gyllepumpe. Her fandt Højgaards maskinfabrik sin retning. Efterspørgslen efter fabrikkens gyllepumper var stor, og i dag er det den største del af forretningen. Men det er ikke den eneste, for i samme bygning som Højgaard Maskinfabrik ligger Højgaards specialforretning, som har specialiseret sig i at sælge og servicere udstyr til have/park, og erhverv. Butikkens udbud kan således dække et behov for unikke produkter hos erhvervskunder som landmænd, gartnerier og entreprenører, men også hos den kvalitetsbevidste privatforbruger.

- Vores to ben hænger rigtigt godt sammen og supplerer hinanden. Men vi har også valgt at skære vores forretning til, så vi koncentrerer os om det, vi er gode til, siger Karen Hastrup.

Da Tonny Højgaard overtog ejerskabet af virksomheden i 2004, gav han forretningen et mere internationalt præg. Sidste år tog han skridtet fuldt ud og ansatte en administrerende direktør for selv at kunne koncentrere sig om at sælge virksomhedens produkter både i Danmark og udlandet. Og den opdeling fungerer for maskinfabrikken, som i dag eksporterer gyllepumper til hele Europa og for nyligt har eksporteret de første pumper til det kinesiske marked. Fabrikkens pumper er også anvendt i industrien, hvor vores pumper byder på mange muligheder.

- Tonnys salgsindsats øger kendskabet til Højgaards Maskinfabriks know-how og ekspertise også indenfor industri, for eksempel fødevareindustrien. Tonny bringer det vi er gode til ud til kunderne. Rådgivning og det, at forstå kundens behov gør hans salgsarbejde både unikt og 100 procent troværdigt, siger Karen Hastrup.

- Vi har valgt vores nuværende struktur, for at alle skal kunne koncentrere sig om at gøre lige præcis det, de er gode til. Og det er min opgave, at sikre at alle medarbejdere er med på den præmis. Det betyder, at vi hele tiden uddanner og udvikler vores medarbejdere. På den måde er de ansatte i Højgaards Maskinfabrik vores største aktiv, for uden dem ville vi ikke kunne levere de produkter, vi gør, siger Karen Hastrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny ledelsesstil

Med ansættelsen af Karen Hastrup som administrerende direktør for maskinfabrikken, er der lagt en ny ledelsesstil. Som humanist og cand. mag i historie og religionsvidenskab og med baggrund i en stilling som sognemedhjælper i Lemvig Sogn, har Karen Hastrup et anderledes syn på ledelse. Hun blev i 2012 ansat som videnspilot i virksomheden, og da samarbejdet fungerede godt, er hun i dag ansat som administrerende direktør. Selv ser hun det som en fordel, at hun kommer med en anderledes ballast.

- Jeg glæder mig over at være en del af virksomheden, og jeg synes det er en fordel, at jeg har en anden baggrund. Det betyder, at jeg kan stille kvalificerede spørgsmål, som kan være med til at skabe et nyt perspektiv og dermed en anderledes måde at gribe tingene an på, siger Karen Hastrup.

Siden hun blev ansat har Karen Hastrup sat sit præg på virksomheden.

- For mig er det vigtigt, at alle medarbejdere føler sig trygge og værdsatte i deres funktion. Vi arbejder ud fra mottoet: Vi udvikler maskiner ved at udvikle mennesker, og det er helt klart min filosofi i løsning af alle arbejdsopgaver, forklarer Karen Hastrup.

I bestræbelserne på at sikre, at virksomheden er konkurrencedygtig på det globale marked, har Højgaard Maskinfabrik valgt at outsource en stor del af produktionen til Polen. Derfor produceres cirka 85 procent af fabrikkens produkter i udlandet, hvorefter de kommer tilbage til fabrikken og bliver monteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den måde sikrer vi, at vi gør det vi er gode til og skaber de løsninger, som er tilpasset kundernes specifikke behov og få idéen til, hvordan vi fører den ud i virkeligheden. Vi har LEAN effektiviseret vores virksomhed og derfor kan vi allerede i dag meget ofte levere en pumpe med en enkelt eller få dages leveringstid. I 2019 er målet, at det gælder alle vore produkter, siger Karen Hastrup.

Målet er at firdoble pumpesalget inden 2019.