Tyske Krone har produceret landbrugsmaskiner i mere end 100 år, og virksomheden har i dag specialiseret sig i maskiner til høst og bjærgning af halm, græs og majs.

Til høst af græs tilbyder Krone et bredt program af skårlæggere lige fra små liftophængte maskiner med en arbejdsbredde på omkring to meter, og til den store selvkørende Krone Big-M 500 CV som har en arbejdsbredde på over 13 meter. Krone introducerede den første Big-M skårlægger tilbage i 1996.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte Krone EasyCut 400 er set hos Yding Smedie A/S. Skårlæggeren er liftophængt og har en arbejdsbredde på fire meter. Den er fra 2011 og har kun høstet 240 hektar. Skårlæggeren har hurtigskifte på de ni tallerkner, og den har ikke monteret crimper.

Svinger bagud

De minder modeller af de liftophængte skårlæggere fra Krone løftes hydraulisk til lodret, når de skal transporteres på landevejen. Men arbejdsbredden på fire meter gør, at EasyCut 400 bliver for høj til at transportere på den måde. Skårlæggeren svinges derfor hydraulisk om bag traktoren.

Det hydrauliske system anvendes også som påkørselssikring. Er uheldet ude, og skårlæggeren rammer noget jordfast, sørger en overtryksventil for, at skårlæggeren ikke blot svinger tilbage men også løftes op. Under arbejdet i marken sørger et par kraftige fjedre for, at skårlæggeren aflastes og flyder hen over marken. Flydeevnen forbedres yderligere ved, at ophænget skubber skårlæggeren en anelse opad, når der køres i marken.

Helsvejset knivbjælke

Krone anvender helsvejsede knivbjælker, hvor drivlinjen, som beståer af række store og langsomt roterende tandhjul, overfører effekten fra hoveddrevet og hele vejen ud til sidste skive. Hver høstskiverne trækkes af et satellittandhjul, og derfor skal de kun oveføre en mindre effekt. Satellittandhjulene afmonteres ovenfra sammen med lejer og høstskiver De store tandhjul i hoveddrevet serviceres fra siden.

Knækker og drejer væk

I 2007 introducerede Krone SafeCut, der er et sikringssystem, som minimerer skaderne på skårlæggeren hvis en eller flere høstskiver beskadiges. Rammer en skive et fremmedlegeme, knækker en rørsplit i skivens drivaksel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drivakslen fortsætter med at roterer og et gevind i toppen af akslen drejer tallerkenen væk fra risikozonen, så den ikke kolliderer med naboskiverne. Eneste reparation føreren skal foretage er at dreje tallerkenen på plads og isætte en ny rørsplit.

Med og uden crimper

Krone EasyCut 400 er den bredeste liftophængte skårlægger fra Krone, og ved at kombinere den med en frontmonteret skårlægger, kan den samlede arbejdsbredde komme op på godt syv meter. Krone producerer naturligvis også skårlæggere med crimpere, og som butterfly-sæt når de grønne skårlæggere en arbejdsbredde på godt ti meter.

Tekniske specifikationer - EasyCut 400

Arbejdsbredde,m: 4.00

Transportbredde, m: 1,7

Antal skiver: 9

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ophæng: Lift

Egenvægt, kg: 960

Årgang: 2011

Pris: 75.000

Se godt på knivbjælken

Slid og skader på knivbjælken giver et godt indtryk af, hvordan skårlæggeren har været behandlet, siger erfaren montør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drivlinjen i Krone EasuCut 400 består af aksler og en lukket transmission. Maskinen er derfor let at vedligeholde, og ved køb af brugt skårlægger kan man derfor koncentrere sig om knivbjælken og maskinens generelle tilstand.

- Som standard anvender Krone glatte slæbesko, der beskytter knivbjælken, og får den kileformede knivbjælke til at gå tæt til joden. Ønskes der en højere afskæringshøjde, kan der leveres slæbesko, som øger højden med 30 eller 50 millimeter, siger Anders Skjødt, salgskonsulent hos Yding Smedie A/S.

For at stabilisere den lange knivbjælke har Krone EasuCut 400 et ophæng midt på bjælken. Skiverne på hver side af ophænget er monteret med aflæggertromler, og skårlæggeren aflægger derfor som standard afgrøden i to strenge. Det giver plads til traktorhjulene, så der ikke køres i afgrøden. Ønskes afgrøden bredspredt kan de to aflæggertromler erstattes af traditionelle høstskiver.

Se på modskærene

Krone anvender ovale tallerkner, som giver plads til et stort overlap på knivene. Afgrøden høstes af mod et modskær, som er udført i støbegods.

- Når der købes brugt skårlægger, er det en god ide at se på disse modskær. Er der masser af hakker i modskærene, tyder det på, at skårlæggeren har arbejdet tæt ved jorden eller i masser af muldskud. Hakkerne stammer fra knive der har været bøjede. Alle kan være uheldige og bøje en kniv, man da en ny kniv kun koster nogle få kroner, og der er hurtigskifte på maskinen, er der ingen undskyldning for at fortsætte med dårlige knive. Bliver modskæret slidt kan det enten svejses op eller også kan hele det støbte stykke udskiftes, siger Per Richter, montør hos Yding Smedie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kniven er monteret lidt på skrå. Det danner vakuum under knivbjælken, som får afgrøden til at rejse sig, før knivene skærer det af. Per Richter opfordrer til, at man er kritisk, når kniven vurderes og at de heller skiftes lidt for tidligt end for sent.

Kontroller overbelastningssikringen

Ud over sikringsstifterne ved de enkelte tallerkner har skårlæggeren også en glidekobling i kraftoverføringsakslen.

- Efter en lang vinter er det en god ide at adskille koblingen, inden sæsonen indledes. Glidekoblingerne har en tendens til at gro sammen. Sker det, fungerer koblingen ikke, og transmissionen kan derfor blive overbelastet, hvis der køres noget i skårlæggeren, eller hvis der står vand i bunden af afgrøden, siger montøren.

Livstidssmurt

I princippet er knivbjælken på Krone EasyCut 400 livstidssmurt fra fabrikken, og den behøver derfor ingen service.

- Men jeg har det nu bedst med at olien skiftes en gang årligt, og det er der flere grunde til. For det første er det en god kontrol af, at bjælken indeholder den foreskrevne mængde olie, og for det andet giver det sikkerhed for, at olien har den fornødne kvalitet, siger Per Richter.