Farmas med afdelinger i Farsø, Viborg og Herning vil gerne have vækst, men med omtanke og i et naturligt tempo.

Allerede i øverste venstre hjørne i firmabrochuren om maskinforretningen Farmas står der noget om "dybe rødder i den jyske muld og en bundsolid økonomi". Det er et lille signal om, at man hos Farmas, der har afdelinger i Farsø, Viborg og senest i Herning, gerne vil have fremgang - men det skal ske gennemtænkt og ikke forceret.

- De seneste 10 år har vi oplevet en ganske pæn vækst, men vi går meget op i, at alt og alle skal kunne følge med. Væksten skal ske roligt, siger salgschef i Farsø-afdelingen, Thomas G. Mikkelsen, der denne efterårsdag har indkaldt virksomhedens tre generationer, nemlig senior Poul V. Nielsen, hans datter, direktør Anette Rosengreen samt hendes søn, salgsassistent Ole Borup Rosengreen.

Måske er det den jyske omtanke, der har gjort, at Farmas er vokset til en betragtelig størrelse og i dag har et temmelig stort distrikt i det himmerlandske og midtjyske område. Der er alt i alt 85 ansatte. De 10 arbejder i den nye afdeling i Snejbjerg ved Herning, foreløbig i lejede lokaler, mens en helt ny Farmas-forretning er under opførelse i nærheden. 15 har deres daglige dont i Viborg-afdelingen. Og de resterende 60 møder ind i Farsø, hvor hele administrationen også befinder sig.

Et af de faste spørgsmål til maskinhandlerne går på, hvad man selv mener at være bedst til.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi er bedst til at løse enhver opgave. Men det kan vi kun, fordi vi har særdeles velmotiverede medarbejdere, som formår at løse opgaverne på den rette måde, lyder det med stor sikkerhed fra direktør Anette Rosengreen, der forklarer, at distriktet nogenlunde går til Fjerritslev i nord, Kibæk i syd, Silkeborg i øst og Videbæk i vest. Alt i alt har Farmas 24 servicebiler kørende.

Jagt på mandetimer

Anette Rosengreen har store forventninger til Herning-afdelingen. Byggeriets tidsplan ser ud til at holde, så medarbejderne til marts kan flytte fra de nuværende lejede lokaler ind i en helt ny maskinforretning, hvor det på sigt er ambitionen, at der skal være 20-25 ansatte.

Salgschefen og de tre generationer i familievirksomheden kommer ind på den kolossale udvikling, som både maskinhandlere og landbruget har været igennem. De taler om vigtigheden af, at alle medarbejdere deltager i de relevante kurser. Om automatisering og GPS. Om det faktum at sælgere også har en rådgivende funktion. Om vigtigheden i at være troværdige og ordholdende. Om at teknologien skal arbejde for landmændene i jagten på mandetimer - maskinerne skal kunne mere på kortere tid. Og også om branchens fremtid:

- Man kan sige, at det måske sjældent går helt så godt, som vi håber, men det går heller aldrig så skidt, som vi frygter. Vi skal bare hele tiden være dygtigere, bedre og hurtigere end de andre, siger Thomas G. Mikkelsen med et smil.

Farmas er full-line forhandler af hele New Hollands program, herunder også entreprenørmaskiner. Et af specialerne er New Hollands finsnittere, som ikke alle får lov at have på programmet. Hvis man regner både Ford- og Fiat-dagene med, har Farmas haft mærket på programmet i over 40 år. Ud over det forhandler Farmas MI's mærker. Som de vigtigste mærker nævner Thomas G. Mikkelsen blandt andet Kverneland, Danfoil, Giant, Kuhn, Ålö, Hardi og Thyregod.

En del af historien

Hvis man under et besøg hos Farmas næsten kan fornemme historien, er det ikke tilfældigt. Firmaet blev grundlagt i 1941 under navnet Farsø Maskinværksted. Grundlæggeren var Kr. Nielsen, der startede en produktion af transportører til brunkulslejrene samt fremstilling af reservedele til biler under krigen, VVS-arbejde med videre. I 1953 optager man forhandlingen af Porsche traktorer, siden Bukh. I 1960 får man forhandlingen af Dronningborg mejetærskere, og i 1968 bliver traktorforhandlingen skiftet ud til Ford.

Virksomheden ændres til et aktieselskab i 1971, og direktør Anette Rosengreens far, Poul V. Nielsen, hvis farbror havde startet virksomheden, bliver direktør. Få år senere flytter man fra Farsø by til den nuværende adresse. Der er senere udvidet af nogle gange, så der i dag er 10.000 kvadratmeter under tag.

I 1998 ønskede Poul V. Nielsen at lade sin datter Anette Rosengreen komme ind og lede virksomheden, og hun udnævnes til direktør - men Poul V. Nielsen har skam stadig sin daglige gang i virksomheden.

I 2001 købte man en eksisterende New Holland forhandler i Viborg. Opkøbet af den nye afdeling gav anledning til at finde et fælles navn for de to virksomheder. Efter mange og grundige overvejelser blev man enige om det nye navn, Farmas.