"Man kan sådan lidt populært sagt sige, at vores arbejdsområde er alt, hvad der ligger foran koen - og ikke bagved."

Ordene kommer fra en af de tre familiemæssigt forbundne personer, som nu tegner maskinforretningen Stenderup nær Rødding, en virksomhed, som har en lang og meget stabil historie bag sig. Og det, som direktør Mogens Jensen, Stenderup A/S, prøver at sige, er, at man eksempelvis ikke beskæftiger sig med gyllevogne, men en helt masse andet som foderblandere, traktorer, minilæssere, græsmaskiner og andet, som gør nytte "foran koen".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har valgt at sige, at vi gerne vil have en rolig vækst, og at vi især gerne vil være større inden for vores niche frem for at være en full-line virksomhed. Derfor har vi de seneste 10 år satset meget på kvægbrugerne. Et af vores store områder er foderblandere, og vi har faktisk næsten 500 kunder, som har tegnet en fast servicekontrakt på deres foderblandere, siger Mogens Jensen, der har konstateret, at Stenderups distrikt i vore dage er "hele Danmark".

- Det skyldes ikke mindst internettet. I vore dage betyder beliggenhed ikke så meget. Vi har også kunder på Grønland, siger han.

Maskinforretningen Stenderup fylder efterhånden hele landsbyen med byggeri på alle sider af krydset midt i byen. Her har forretningen ligget på samme adresse siden 1936. Alt i alt er der 5.500 kvadratmeter under tag, og umiddelbart har virksomheden plads nok. Der er 30 ansatte, og Stenderup har syv-otte servicevogne kørende i sæsonen.

Stenderups salgs- og marketingkoordinator, Thomas Jessen forklarer, at der blandt mærkerne især er fire, der trænger sig på som de vigtigste:

- Det er foderblandere fra Trioliet og Seko, Gehl minilæssere til landbruget og entreprenørbranchen, Fella græsmaskiner og McCormick traktorer, siger Thomas Jessen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bliver i familien

Hos Stenderup er det det gode navn Jensen, der regerer - og sådan har det været siden 1936, da Hans Jensen grundlagde en lille landsbysmedje. Det blev siden til Stenderup Maskiner, som i 1964 blev overtaget af Jørgen Jensen, der er far til både Mogens Jensen og virksomhedens bestyrelsesformand, Hans Henrik Jensen.

- Vores far er egentlig gået på pension, men han kommer her stadig hver dag, siger Mogens Jensen.

Og meget tyder på, at Jensen-arvefølgen er sikret, for netop pr. 1. april er Mogens Jensens søn, Troels Jensen, trådt ind i virksomheden som fjerde Jensen-generation - og den femte Jensen i alt. Og mens brødrene Mogens og Hans Henrik Jensen begge har en baggrund som landbrugsmaskinmekanikere, kommer Troels Jensen senest fra salgsafdelingen hos DLG, hvor han sideløbende læste HD på Syddansk Universitet.

Troels Jensen ser det ikke som en ulempe at skulle arbejde tæt sammen med både sin far og sin onkel hver dag, måske også fordi hans rolle bliver mere administrativ som daglig leder.

- Det føles rigtigt, og det er ikke noget, jeg er blevet tvunget ind i. Vi har talt meget om det. Og når vi er på arbejde, er vi ikke far, søn og bror, men kolleger, der arbejder sammen, lyder det med overbevisning fra Troels Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra smedje til importør

Efter de første år i 1930'erne som landsbysmedje i Stenderup, hvor man skoede heste og ordnede forskellige former for smedearbejde for de lokale i landsbyen og omegnen, kom der efterhånden gang i mekaniseringen indenfor landbruget, og der kom traktorer, selvbindere og andre maskiner til. Jørgen Jensen overtog virksomheden i 1964 fra sin far, og han begyndte i 1970 at importere Ford 5000 traktorer fra England.

I 1977 fik Stenderup importen af den italienske presser, Gallignani. Siden kom flere produkter til, så man havde en bred vifte af forskellige produkter til landbruget. Blandt andet var firmaet blandt de første som solgte fuldfoderblandere på det danske marked. Gennem årene har Stenderup solgt over 1.000 fuldfoderblandere.

Op igennem 1990'erne udvidedes firmaet med en filial på Sjælland, beliggende i Dalmose, samt en filial i Haverslev i Himmerland. I 2000 kom de første entreprenørmaskiner ind i firmaet. Således er der i dag to særskilte salgsorganisationer i firmaet, en for landbrugsmaskiner og en for entreprenørmaskiner. Endelig i 2005 blev Stenderup dansk importør af McCormick traktorer.

Stenderup A/S

Terpvej 73

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stenderup

6630 Rødding

Tlf. 70 10 61 91

Web: www.stenderup.eu