Opbygningen med en skårlægger foran på traktoren og et ophæng bag på med en skårlægger på hver side af traktoren gav kapaciteten et enormt løft og udkonkurrerede på få år stort set alle andre typer af skårlæggere.

Claas var blandt de første til at introducere triple-kombinationen. I princippet består Claas Disco 8550 Plus af tre identiske skårlæggere, der alle er forsynet med syv tallerkner, og som hver især har en arbejdsbredde på tre meter. De to enheder bag på traktoren monteres i et chassis med transmission og udstyr til at folde enhederne samme til en transportbredde på 2,95 meter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ud over at kunne montere den tredje skårlægger i frontliften, udviklede Claas også et ophæng til de tre enheder, så de kunne anvendes på en Claas Xerion eller på en traktor med vendeudstyr.

Langsomtkørende transmission

Den brugte Claas Disco 8550 Plus er set hos Stadil Smede- og Maskinforretning A/S. Skårlæggeren er fra 2002 og er udstyret med fingercrimper. Knivbjælken på Claas Disco adskiller sig fra mange andre fabrikater ved at have en gennemgående transmission. Konstruktionen betyder, at trækket overføres af store og forholdsvist langsomtgående tandhjul. Det minimerer varmeudviklingen i knivbjælken, og gør det samtidig lettere at udskifte beskadigede tallerkner.

Forberedt brud

Modelbetegnelsen Plus indikerer, at den brugte skårlægger har hurtigskifte på kniven. Kniven holdes på plads af en kraftig bladfjeder, og for at forlænge levetiden, er fjederens forkant belagt med wolframcarbid. Knivene skiftes med et specialværktøj, og som ekstra sikkerhed kan knivene kun skiftes eller vendes, når de vender fremad.

Claas har løbende opdateret knivbjælken, og i 2003 blev tallerknerne udstyret med Saftylink, som er et sikringssystem, der forhindrer, at skader på en tallerken forplanter sig til selve knivbjælken. I akslen, som tallerknen er monteret på, er der fræset et spor, og rammer tallerknen en jordfast sten, knækker akslen ved sporet. Det minimerer risikoen for skader på selve knivbjælken, og da der i akslen er monteret en sikringsbolt, bliver tallerknen på sin plads, når akslen knækker. For at montere en ny aksel, skal der blot løsnes seks bolte.

I 2006 introducerede Claas en ny og mere kompakt knivbjælke, hvor tallerknerne er monteret tættere på selve knivbjælken. Specielt i korte og våde afgrøder giver den kompakte konstruktion et bedre materialeflow, og dermed minimeres risikoen for striber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøg knivbjælken

Knivbjælken er hovedhjørnestenen i skårlæggeren, og da den samtidig er ret bekostelig at renovere, er der god grund til at ofre den lidt opmærksomhed, inden der handles brugt skårlægger.

- Første vurdering går på, hvordan knive og slæbesko ser ud. Begge dele er sliddele, men er de slidt fuldstændig i bund, giver det en indikation på, at maskinen har været brugt hårdt lige til det sidste, siger Mads Aarup, montør hos Stadil Smede- og Maskinforretning A/S.

Han opfordrer også til at give knivbjælkens transmission et nærmere eftersyn.

- Slør i transmissionen kontrolleres lettest ved at dreje på en af de yderste skiver og lægge mærke til, hvor meget der skal drejes, før de resterende seks tallerkner følger med. Selv på en ny maskine er der lidt slør, men hvis transmissionen er intakt, skal den være let at dreje, og der må ikke være mislyde, siger montøren og tilføjer:

- Går tallerknerne sejt, kan det skylde, at der er viklet bindgarn eller ståltråd om en af akslerne under tallerknerne. Det kan være vanskeligt at se, og eneste udvej er at afmontere tallerknerne fra en ende af. Det er ikke nogen større operation, da tallerknerne kun er monteret med en enkelt bolt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal være tæt

På en knivbjælke er der 4,5 liter olie, og montøren anbefaler, at olien skiftes en gang årligt.

- Observeres der utætheder ved en af skiverne, enten når der køres i marken, eller når skårlæggeren står hjemme i maskinhuset, skal man være på vagt, så bjælken ikke køres tør for olie. Utætheder hænger som regel sammen med, at et leje ved en af tallerknerne trænger til udskiftning, og det kan man lige så godt får gjort i tide, inden der opstår følgereparationer, siger Mads Aarup.

Han anbefaler at anvende en 75/90 olie på knivbjælken, da olien er udviklet til de temperaturer, som opstår i transmissioner.

For at kontrollere om lejerne under tallerknerne er intakte, kan der tages fat i de enkelte tallerkner og føles efter, om der er slør i lejet. Er der tvivl om lejets tilstand, tilråder den vestjyske montør, at lejet skiftes, inden sæsonen indledes.

Skiverne kan vendes

De ovale tallerkner slides efterhånden på forkanten, men før de kasseres på grund af slid, kan de med fordel byttes rund med tallerknen ved siden af, som løber den modsatte vej. Det kræver dog, at tallerknerne monteres med nye knive, som er tilpasset den ændrede omløbsretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Claas Disco 8550 Plus er udstyret med flere transmissioner, som fordeler effekten fra traktoren og ud til de tre høstenheder.

- Olien skiftes en gang årligt, og ved samme lejlighed bør glidekoblingerne også adskilles og belægningen kontrolleres. På skårlæggeren er der flere kraftoverføringsaksler, hvor afskærmningen skal holdes intakt, og som skal smøres minimum en gang dagligt. På nyere maskiner gør terminalen automatisk føreren opmærksom på de forskellige serviceintervaller, siger Mads Aarup.

Tekniske specifikationer Claas Disco 8550 Plus

Arbejdsbredde m                                                       8,00

Transportbredde m                                                   3,00

Antal tallerkner                                                         3x7

Artiklen fortsætter efter annoncen

Crimper                                                                       ja

Bånd                                                                             nej

Årgang                                                                          2002

Pris                                                                               145.000

Alternativer til prisen

Pöttinger Nova Cat 8600

Skårlæggeren har en arbejdsbredde på 8,60 meter. Der er ophæng bag på, så skårlæggeren også kan anvendes på en traktor med vendeudstyr. Maskinen er til salg hos Kaj Homilius, Rødekro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredde m                                                   8,60

Transportbredde m                                               3,00

Antal tallerkner                                                     3x7

Crimper                                                                    nej

Bånd                                                                         nej

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årgang                                                                      2008

Pris                                                                            125.000

Kverneland 5090 Butterfly

Sættet er med syv skiver i hver høstenhed og har en samlet arbejdsbredde på 9,0 meter. Skårlæggeren er monteret med crimper. Sættet er til salg hos Maskinland Grindsted A/S.

Arbejdsbredde m                                                   9,00

Transportbredde m                                               3,00

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal tallerkner                                                     3x8

Crimper                                                                    ja

Bånd                                                                         nej

Årgang                                                                      2006

Pris                                                                            145.000

Lely Splendimo

Skårlæggeren har en arbejdsbredde på 8,90 meter og er forsynet med crimper. Der er otte tallerkner på hver sektion, og græsset kan både bredspredes og udlægges i skår. Maskinen er til salg hos Farmas A/S.

Arbejdsbredde m                                                   8,90

Transportbredde m                                               3,00

Antal tallerkner                                                     3x8

Crimper                                                                    ja

Bånd                                                                         nej

Årgang                                                                      2006

Pris                                                                            135.000

<PowerFocus>