- Vi kan sågar se, at der ikke længere forekommer biofilm i drikkekarrene, og at karrene og drikkevandet fremstår meget rene, siger den specialestuderende, som står for forsøgene.

I Danmark har vi rent vand, og der er streng kontrol med vandkvaliteten. Når det tilbydes til malkekøerne i åbne drikkekar, tilfører køerne foderrester og spyt til vandet, hvilket er årsag til forhøjede bakterietal. Bakterierne bliver synlige som biofilm i drikkekar og i rørsystemerne, som fører drikkevandet.

Det har et dansk firma ved navn Danish Clean Water sat sig for at forsøge at ændre på. Firmaet producerer DCW-anlæg, hvor biocidet Neuthox tilsættes. Biocidet har den egenskab, at det kan fjerne biofilm og bakterier i rørsystemer, og det bruges allerede i institutioner, svømmehaller og svinestalde.

Men det er endnu ikke blevet testet i drikkevand til malkekvæg, og derfor har man indledt et samarbejde med Santiago Cruz Morales, der er specialestuderende ved Animal Science, Københavns Universitet. Han skal undersøge effekten af Neuthox-behandlet drikkevand på to malkekvægbesætninger på Sjælland, og en besætning Jylland, som har været DCW kunde siden 2015.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind