Der er mange faktorer, som spiller ind på udviklingen af drøvtyggerfunktionen hos kalven - og det er et komplekst samspil mellem foder, dyr og management.

Den spæde kalvs mave-/tarmkanal undergår nogle af de største ændringer i naturen i løbet af særdeles kort tid (se figur 1 med formavernes udvikling og størrelsesforhold). Det er en stor udfordring og meget tankevækkende. Kalven er derfor det dyr på bedriften, der er i størst risiko for at blive syg eller dø. Det er helt afgørende for sundhed og produktion, at de første dage i kalvens liv forløber uden diarre og sygdom.

Endvidere er der en kritisk periode omkring og lige efter fravænning, hvor kalvene står lidt i stampe. Hidtil har vi ikke været særlig opmærksomme på årsagerne til dette. Kalvene blev jo ikke decideret syge.

...Det er dermed billigere at fodre en drøvtygger end et enmavet dyr...

Drøvtyggere er unikke, idet de kan fordøje plantefibre, der er uomsættelige for andre dyr. Det er dermed billigere at fodre en drøvtygger end et enmavet dyr, så det gælder om, at kalvene hurtigt udvikler sig til drøvtyggere.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind