Økolog Esben Møller Xu har gennem mange år afskrevet antibiotika til sine køer. Han gør det for at forebygge resistens, men der er også forretningsmuligheder i antibiotikafri produktionsformer eller enkeltdyr.

Køer skal passes, så de ikke har brug for antibiotika, mener Esben Møller Xu. Det fortalte han på Økologikongressen, der blev afholdt i november 2017.

Han er tredjegenerations landmand på Rudholm i Roust ved Varde - en øko-gård med sortbroget dansk malkekvæg. Han anvend­er af princip ikke antibiotika til sine 280 køer, hvis de er over seks måneder gamle. I stedet får de lov til selv at blive raske. Begrund­elsen er, at han ønsker at forebygge resistens. Det mener han, at landbruget skylder omverdenen, og han ønsker at bevise, at man godt kan have fornuftig dyrevelfærd og give køerne et langt liv uden lidelser og producere sund mælk uden at bruge antibiotika. Han har efterlevet sit mål i mange år, og vejen dertil har han dels opnået gennem avlsarbejde, hvor han har krydset med blandt andet Jersey og svensk rød.

...han ønsker at bevise, at man godt kan have fornuftig dyrevelfærd og give køerne et langt liv uden lidelser og producere sund mælk uden at bruge antibiotika...

- Næste ting, vi gjorde for snart 10 år siden, var at stoppe indkøb af kraftfoder. Det var mest fordi, at det var dyrt, men jeg tænker, at det også har haft en god effekt på sundheden. Og så stoppede vi med at behandle voksne dyr med antibiotika. Hvis der er en medarbejder, der ringer til dyrlægen og siger, at en ko skal behandles med antibiotika, kan han eller hun godt risikere at blive fyret. Det får de at vide, når de bliver ansat, siger Esben Møller Xu.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind