I juni samlede Lean-konsulent Susanne Pejstrup 16 rådgivere og landmænd fra Danmark, Sverige, Finland, Ukraine og England i tre dage i Sverige og en åben international Lean-erfagruppe så dagens lys. Bovi har talt med en af deltagerne fra England.

- Jeg deltager gerne i erfagruppen igen. Det er meget vigtigt, at vi lærer forskellige tilgange til Lean i kvægbruget. Vi er ikke så mange, som bruger Lean i landbruget, og det er vigtigt, at vi udveksler erfaringer og undgår at lave de samme fejl, fastslår Andrew Fletcher.

Han er mælkeproducent lidt syd for Manchester i England og malker i dag 1.950 køer fordelt på seks enheder. I slutningen af 90'erne sadlede han med inspiration fra New Zealand og Irland helt om og driver i dag en ekstensiv produktion baseret på græs, græs og græs og en smule roer og kål, som dyrene selv henter ved stribeafgræsning i marken om vinteren. Ydelsen hos SDM-køerne er efter danske forhold lav og ligger på 5.400 kg EKM årligt, men det betyder ikke, at den britiske low cost forretning ikke er rentabel. Ekstensiv drift betyder heller ikke, at man ikke kan hele tiden kan optimere produktionen - for eksempel ved hjælp af Lean.

- Alle køer goldes i tre måneder, og systemet er sæsonkælvninger, hvor to tredjedel af enhederne har kælvningerne om foråret og en tredjedel af enhederne har kælvninger om efteråret for at imødekomme mejeriets behov. Vi malker i Waiko 24/48 swing over. Staldene er sengebåsstalde - alle køer græsser ude - nogle hele året, og ungdyrene går også ude hele året, fortæller Andrew Fletcher.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind