Foruden oplæring af nye elever er omlægningen til økologi på Barsø i fuld gang.

Der er mange sommerdage tilbage i året endnu, men dagene bliver hurtige kortere. Om morgen er det mørkt, når vi begynder i stalden klokken 04.00. De høje sommertemperaturer i staldene er for køernes vedkommende ved at ebbe ud. Afholdelse af ferie for elever og medhjælpere er også overstået, og inden længe skal den nye elev i gang med oplæring. Det er snart 1. september, og landbrugsskolernes nye skolereform betyder stor udskiftning af elever på samme tidspunkt af året - og leder tankerne hen på tidligere tiders skiftedag.

Vi får mange ansøgninger til en elevplads. En skriftlig ansøgning med CV, en kort telefonsamtale med spørgsmål og én samtale med rundvisning på Barsø er de tre punkter, der ligger forud for ansættelsen. En oplagt kandidat til elevpladsen har typisk et efterskoleophold i bagagen eller ét år i udlandet. Personlige egenskaber vægter til enhver tid højere end boglige evner. Som udgangspunkt skal ingen være et geni for at passe køer. Alle kan få lært at malke, passe kalve, tjekke brunster, blande foder, observere syge dyr og behandle dem. De fleste kan fortælle, at de ønsker at blive ledere eller selvstændige. Det er vigtigt at have et mål. Men uden engagement, ansvarlighed, tålmodighed og en god fysik skal vi ikke bruge krudt på dem.

Ledelse af hele mennesker

Vi tager den første snak inden for den første måned af ansættelsen. Især med fokus på trivsel samt underskrift af elevkontrakt og uddannelsesaftale. Efter to måneder går snakken mere omkring erfaringerne med arbejdet i stalden og marken. Det er helt klart vores evner som ledere, der afgør, om vi sidder med en kommende elev efter prøvetidens tre måneder. At spotte dem ved ansættelsessamtalen kan være svært. Men en god kemi, de rigtige spørgsmål og en elev der kan fremvise gode referencer, er en god start. Referencer kan sagtens være frivilligt arbejde i idrætsklubben eller lønnet arbejde fra tankstationen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind