Økonomien hos new zealandske mælkebønder er stadig presset, og det medfører personlig krise hos flere bønder.

En nem sæson kan man bestemt ikke sige, at vi har haft. At den har været og stadig er fuld af udfordringer er en mere passende beskrivelse. Med en mælkepris, der er blevet ved med at rasle ned, så den nu er på det laveste niveau i alle de år, vi har været i New Zealand, har bestemt ikke gjort det lettere. I skrivende stund er prisen lige blevet reduceret til 3,90 Newzealandske dollar pr. kg mælketørstof (cirka 17 danske kroner), hvilket er langt under den pris, de fleste har brug for, før de kan få det hele til at balancere.

Tragisk har det betydet, at selvmordsraten for landmænd er gået op, og i et tilfælde hængte både mand og kone sig i malkestalden. Det er næsten ikke til at bære at tænke på, at et par har været så desperate, at de ikke har kunnet se nogen anden udvej. Det har fået Dairy New Zealand til at få frivillige til at ringe til alle de mindste sharemilkere for at høre, om de var ok og for at tilbyde hjælp og støtte, hvilket jeg syntes er et godt initiativ. Vores egen søn Frederik fik også et opkald, men det er ikke så slemt for ham, da han også har både kødkvæg og får. Prisen på oksekød er stadig god, så det hjælper alt sammen. Det værste for ham i øjeblikket er at finde penge til at betale skattevæsnet. Vi har drillet ham og sagt, at vi skulle åbne en flaske champagne og fejre at han har tjent nok til at skulle betale skat. Det syntes han ikke var morsomt.

Økonomien skaber nyt fokus på græsproduktion

Den lave mælkepris, som har gjort mælkeproduktion uøkonomisk for mange, har også fået bankerne til at lægge pres på en del landmænd og tvunget dem til at sætte deres gårde til salg. Det har igen betydet, at for første gang i mange år er prisen på mælkeproduktionsgårde faldet med omkring 10.000 dollar pr. hektar (knap 45.000 danske kroner). Selv om priserne er faldet, er der ikke meget salg i ejendommene. For andre er det gået den anden vej. Landmænd, som har haft deres gårde til salg af andre årsager, har taget dem af markedet for at vente på bedre tider.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind